Кукли дефилират за короната „Кралица на фолклора”

Невероятно, но факт! Кукли от 50 страни „дефилират” в конкурс за най-красив фолклорен костюм в арт-къща „Куклите” в София. В една от залите са подредени 265 кукли в народни носии от от цял свят. Те са притежание на колекционерката доц. Нели Капралова от БАН, която има 2415 кукли! По покана на столичната галерия специалистката по възрожденска литература първо подреди там 100 порцеланови дами с кринолини, дантели и изискани шапки, които са като живи и пресъздават епохата на викторианството. А на 12 април в стогодишната Къща на Куклите дойдоха още 265 хубавици с народни носии. „Тези хубавици са носители на своята култура и бит, от тях ще научите много за традициите на всяка страна”, хвали ги тяхната „майка”. В ролята на жури се явяват посетителите, които, попълвайки анкетни карти, класират куклите от първо до пето място – по държави, понеже от някои страни има по повече от 1 кукла.

На 1 юни, в Деня на детето, с голям детски празник в двора на Арт-къща „Куклите” , ще протече класирането на конкурса. Етнографката доц. Мирелла Дечева ще съобщи финалистките – според броя на гласовете, събрани от куклите, борещи се за титлата „Кралица на фолклора”. Победителката „ще връчи” на министъра на културата или пък на съответния посланник „Писмо-декларация от Страната на куклите” с настояване изкуството да стане световен приоритет и 21-век да бъде обявен за Век на разума, мира и правото на работа и достоен живот на всички жители на планетата.

„Куклите са чудни същества, те имат магически способности и аз вярвам, че могат да станат посланици на мира и хуманността, както са посланници на културата и традициите на народа си”, казва Жени Костадинова, организатор на конкурса.

Сподели в: