Куклен театър Варна с номинация за награда „Икар”

С добра новина започва годината за трупата на Държавен куклен театър Варна. Днес бяха огласени номинациите за наградите "Икар" на Съюза на артистите в България и една от най-престижните сред тях – за цялостен спектакъл, е за „Вълшебното огниво”.

Постановката, в която още с излизането й на сцена през есента се влюбиха и деца, и родители, е по приказки на Ханс Кристиян Андерсен, а режисьор е Георги Михалков. Завладяващият спектакъл за приключенията на смелия войник и необикновеното огниво спечели сърцата на варненци с проникновено разказаните истории, които се разтварят една след друга пред зрителите заедно със страниците на огромна вълшебна книга – основното визуално решение на младия сценографски тандем Огняна Серафимова и Мира Петрова.

Оригиналната музика е с автор композитора Иван Драголов и с участието на Стоян Янкулов-Стунджи, Веско Койчев, Краси Добрев и Малина Михалкова.

В ролите на Андерсеновите герои са любимите на варненските деца актьори Боян Стоянов, Стоян Стоянов, Диана Цолевска, Екатерина Василева, Красимир Добрев, Евгения Василева, Галин Гинев, Емилия Петкова, Таня Жекова, Гергана Господинова, Живко Жеков.

„За нашата трупа е чест да бъдем номинирани за цялостен спектакъл с „Вълшебното огниво” – признава директорът на Държавен куклен театър Варна Вера Стойкова. – През 2010 г. колективът ни беше удостоен с националната награда "Икар" за високи постижения в областта на театралното изкуство. През 2011 г. „Икар” за режисура заслужи реализираната от нас постановка на Теди Москов "Възгледите на един пън", подкрепена от програмата „Варна – територия на творчеството” на Община Варна. Сега нашата трета номинация идва отново за постановка, реализирана благодарение на тази програма и аз смятам, че тя е една успешна формула за партньорство на общината с културните институции. Вярвам, че номинацията на нашия спектакъл е поредното добро доказателство за това.”

В категорията „Спектакъл” варненци ще си съперничат с Държавен куклен театър – Пловдив и „Вграждане” по текст на Мария Станкова, режисура Веселка Кунчева и със Столичния куклен театър и „Приказка за скитника-крал” по Карал Чапек с режисьор Катя Петрова.

Кой ще получи тази толкова ценена от артистичната общност награда ще стане ясно на 27 март – Световния ден на театъра, когато по традиция в Народния театър „Иван Вазов” се провежда церемонията по връчването на наградите "Икар".

Подробности за спектакъла „Вълшебното огниво” и за програмата на театъра ще откриете тук: www.vnpuppet.com

Сподели в: