Кукери от цяла България се готвят за "Кукерландия"

От 4 до 6 март тази година в Ямбол ще се проведе маскарадния фестивал "Кукерландия". В него ще вземат участие 34 групи от цяла България, както и гости от Полша, Румъния и Гърция. Дефилето на маскираните започва на 5 март в 10.00 часа, в площадното пространство пред община Ямбол.

Ще има кукери от областите Сливен, Стара Загора, Бургас, Перник. Някои като група "Камилари" от провадийското село Добрина и джамалите от село Равно поле, община Елин Пелин, ще се изяват за първи път. Сред кукерите от Ямболско, наред с добре познатите групи от общините Елхово, Стралджа, "Тунджа" и Ямбол, ще се изявят и деца от четири целодневни детски градини.

Фолклорната група от Закопане ще покаже коледен обичай от района на Подхале. От румънското село Бранести е кукерската група към тамошната българска асоциация "Sedeanka". Сред участниците са и гагаузите от фолклорното и културно дружество "Красохори" от селището Ано Инои, Орестиада.

"Кукерландия" има състезателен характер. Участниците във всяка от категориите са разделени на две възрастови групи – до 14 години и над 14 години. Групите ще се състезават за 2 награди – Сурвакарски и други маскарадни групи, както и Кукерски групи. Общият награден фонд на фестивала е 5000 лева.

След представянето пред журито, групите ще имат възможност да се изявят на втората сцена, където програмата е без ограничения във времето. Първи ще се представят носителите на голямата награда от фестивала в Перник – кукерската група от село Бояново, община Елхово.

Междувременно стана ясно, че гост на "Кукерландия" ще бъде Хенри ван дер Кроон, председателят на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). Визитата му е в резултат на усилията на общината да популяризира маскарадния фестивал. От миналата година Ямбол е член на ФЕКГ и има защитена с патент запазената марка "Кукерландия".

Вижте още:
Маскарадните игри "Сурва" 2011 в Перник – от зори до дискотека под звездите

Сподели в: