Кукери откриват "Водния булевард на изкуствата и занаятите"

Тази събота, 25 септември, в 18ч. кукерски звънци и хлопатари ще огласят пространството около Националния Дворец на Културата и ще поведат празничното шествие към моста на НДК, който в следващите две седмици ще се превърне  във "Воден булевард на изкуствата и занаятите". На откриването ще присъстват и много от участниците в Булеварда, сред които фолклорни състави, танцови школи, творци и организации в областта на изкуството, а също така и многобройните приятели и гости на фестивала, които с нетърпение очакват началото му.

Организатори на пъстрата инициатива са Сдружение „Аз обичам водата” и Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7), с подкрепата на Столична община, дирекция „Култура”.

По време на Булеварда гостите му ще могат да се забавляват с ритъма на латино музиката и тангото, да се докоснат до изкуството чрез произведенията на талантливи творци и поети, да си припомнят българските традиции през дните на занаятите, да се хванат на хорото във фолклорната вечер, да се разходят сред прекрасни картини във вечерта на галериите.
Очакват ви и много вкусни изненади през двете кулинарни вечери, организирани от шеф Пеньо Иванов, когато майстори готвачи и любители кулинари ще ви нагостят с традиционни български гозби и ястия от близки и далечни страни. А за любителите на традиционните български вина ще има изискани вино дегустации.

Ще се насладите на още много игри и забавления, водни изненади, музика и танци. Малчуганите ще се превърнат във въодушевени художници, развихряйки въображението си в рисунките на детските пленери, а младите творци-приложници ще им показват как заедно да сътворят красиви бижута и сувенири. 

Зоната на Водния булевард на изкуствата и занаятите ще е зона без боклук, тъй като всяка празна бутилка, чашка или опаковка от бонбон, попаднали на моста, ще имат шанса да заживеят втори живот, като част от художествена композиция, която ще направим всички ние.

През двете седмици мостът ще се превърне и в открито галерийно пространство, на което ще бъдат изложени номинираните фотографии в националния фотококурс “София с обич за водата”. Във фотоконкурса се включиха над 1000 фотографии на тема "Вода", а най-добрите от тях бяха избрани онлайн гласуване,

Предварителна програма на Булеварда
25 септември /събота/        18:30   Официално откриване с празничен парад
26 септември /неделя/            18:30   Латино – парти
27 септември /понеделник/     18:30    Литературна вечер
28 септември /вторник/            18:30    Етно кухня
29 септември /сряда/         18:30    Стрийт данс, брейк, забавления
30 септември /четвъртък/     18:30    Вино вечер – дегустации
1 октомври /петък/                    18:30    Вечер на галериите
2 октомври /събота/                 14:00    Воден празник с много мокри игри
16:00    Пленер с детски рисунки на тема “Вода”     
18:30    Поетични двубои
20:00    С ритъма на тангото
3 октомври /неделя/                    18:30    Кулинарен фестивал „Пъстра трапеза”
4 октомври/понеделник/                17:00    Декоративни и арт изкуства; Художници рисуват на тема „Български традиции”
5 октомври /вторник/                   18:30   Фолклорна вечер
6 октомври /сряда/                      11:00      Ден на занаятите
18:30    Представяне на участниците
7 октомври /четвъртък/               11:00      Ден на занаятите
18:30    Детски пленер на тема „Български занаяти”
8 октомври /петък/                      11:00     Ден на занаятите
18:30   Барабани (Drum party)
9 октомври /събота/                    11:00   Деца в неравностойно положение рисуват                                
18:00    Благотворителния търг на рисунките на децата в неравностойно положение.
19:00   Официално награждаване на победителите във фотоконкурса “София с обич за водата”

Сподели в: