Кръговратът на книгите

"Хората не четат", никой покрай мен не чете" – това сподели миналата седмица с редакцията на Kafеne.bg една дама от малък провинциален град и поиска да ни изпратите по пощата няколко книги от своята библиотека за инициативата "Донеси книга – вземи книга", в кафе-клуб "Влайкова". "Не ли по-добре да организирате при вас подобна размяна на книги?" – посъветвахме я ние.

Тъжно е, че хората не четат. Не мога да си представя и то тъкмо в селата и в малките градчета, където няма изобилие от събития, кино, концерти и театър, които да предлагат вечерни занимания. Защо тогава хората не позволят на книгите да им осигурят емоция, знания и преживявания?

Днес книгата е достъпна по много начини, значи проблемът е в мотивировката за четене, в създаването на навици. Да се направи читателски клуб е най-лесното и безплатно нещо, дори в началото да включва двама-трима души. Да знаете, че четенето се услажда като най-апетитно ястие, четенето е заразно и скоро членовете ви ще нарастнат.

Кръговратът на книгите не спира – поддържат го издателства, библиотеки, книжарници, лични библиотеки, клубове за четене и размяна на книги и… читатели. Станете част от този кръговрат и вие!

Благодарим на всички, които дойдоха на октомврийското "Донеси книга – вземи книга" и за хубавите, книги, които донесохте. Следващата размяна ще бъде през януари. Дотогава четете, обсъждайте и пак чететете, защото вярваме, че книгата е най-добрият приятел на човека.

"Донеси книга – вземи книга" се провежда по инициатива на екипа на кафе-клуб "Влайкова" и в клуба, на всеки два-три месеца. Kafene.bg е медиен партньор. Иницативата представлява свободна размяна на книги с цел популяризирането на четенето, мотивирането ни да четем повече и запознанства с хора от нашата кръвна група – на клюбените в книгите хора.

Вижте още:
Отзвук от първата ни размяна, на 14 ноември 2015: Разни мисли за книгите и четенето

Води ли четенето до писане?

Ако не харесаш една книга отначало

Как избираме книги?

Сподели в: