Кръгла маса за четенето: Кои са любимите книги на гимназистите

Четат ли тийнеджърите? Как да ги мотивираме да четат? Кои са любимите им книги и автори? Тези и други въпроси на четенето ще дискутира Кръгла маса "Книгите за тийнейджъри излизат от зоната на здрача".

Събитието ще се проведе на 21 април, четвъртък, от 13:00 до 17:00 ч. в Американския център на Столична библиотека. То е част от "Походът на книгите 2016".

Форумът ще дискутира различните гледни точки за четенето при младежите в България и как могат да се сплотят всички участници в този процес. Ще бъдат коментирани още темите: вярно ли е, че учениците след 11-годишна възраст се отказват от книгите и четенето; как се преподава литература в училище; какво е състоянието на книгоиздаването у нас; има ли интерес към български автори, пишещи за тийнейдъри. Ще бъдат изнесени данни от анкета сред гимназисти в цялата страна (8-12 клас), проведена специално за събитието, която ще покаже любимите книги, автори и жанрове на младежите.

С тази първа инициатива органзиаторите имат за цел да започнат кампания, фокусирана върху младежите, която да промотира съвременни автори, да насърчи писането, креативността и да идентифизира различни активности в областта на четенето и писането в цялата страна.

Програмата включва 4 дискусионни панела с участието на:
– ученици от литературни клубове в София и Враца;
– автори, редактори, преводачи и илюстратори;
– издатели;
– учители и библиотекари.

Организатори на Кръглата маса са: ББИА, АБК, Фондация "Глобални библиотеки" – България и ABC Design & Communication.

Kafene.bg е медиен партньор на събитието.

Още по темата:
Мая Бояджиева за разказите в "Защо пиленцата нямат магазин за обувки?"
Денис Олегов: Човек изгражда заобикалящия го свят с решенията, които взима всеки ден

Сподели в: