Кръв и шествие по случай Световния ден за защита на животните

По случай Световния ден за защита на животните, 4 октомври, вчера в София и във Варна се състояха протести. В София преди шествието, пред Народното събрание, се проведе зрелищен пърформанс, който показа кървавата страна на животновъдната индустрия. Група млади хора, облечени в специални облекла, изцапани с изкуствена кръв, легнаха на земята, олицетворявайки одраните и полумъртви норки. До тях в клетка бяха затворени две живи животни – норка и прасе, на които публично беше отне живота, а след това одрани. Кожата на норката отиде при една "модерна" жена, която на мига я облече, а касапинът захвърли новите трупове върху купчината с вече омъртвени животни.

Живата картина показа истинската страна на кожената индустрия, цена, която се плаща с живот от нямащите глас и права живи същества. Шокиращата истина се прицели в съзнанието на хората, за да ги накара да се замислят откъде идва коженото им палто, откъде идва храната им.

"Българско вегетарианско общество сизира МЗХ и МОСВ за редица нередности в конкретна ферма за отглеждане на норки за добив на кожи. Най-основното е, че американска норка не може да се отглежда на територията на България, защото е инвазивен вид (и не фигурира в наредбата, която регулира бизнеса за добив на кожи, като разрешена!, а европейската норка не може да се отглежда на територията на България, тъй като е защитен вид. За първото фермата е в нарушение, а за второто регулиращата наредба, разрешаваща отглеждането, е в противоречие и нарушение. Фермите за норки на територията на България отглеждат американска норка и това е достатъчно основание институциите да се самосезират и затворят незаконния бизнес" – споделиха активисти от БВО.

Шествието премина по централните софийски улици. Участниците скандираха "Не на насилието над животни", "Щом кърви, не е палто", "Носете своята кожа, не кожата на животни", "Не пазарувай от кожодери", "Щом кърви, не е храна", "Не убивайте животните", "Не яжте животни, яжте храна".

Природозащитните изложиха няколко искания: да се забрани изцяло в България отглеждането на животни с цел добив на кожи (конкретно двете ферми за норки в селата Маджерито и Любен Каравелово, които са незаконни), да се отбележи началото на дейността на Зоополицията в България, за бързи действия при установяване на жестокост към животни, да се реши генерално проблемът с уличните кучета като се прекрати задържането им в приюти, които по думите им са концлагери за животни; за стриктно следене на търговията с животни и изоставянето им, да се забрани използването на магарета и коне за придвижване в градовете, както и спиране на изграждането на нови зоологически градини, а съществуващите да се трансформират в убежища на застрашени диви видове. Заедно с това протестиращите призоваха да се спре консумацията на месо, защото "месото е убийство", а алтернативата му – вегетарианско/веганско хранене е напълно здравословна и възможна.

Шествието беше организирано от Totally Vegan, а в него се включиха членове на Българско вегетарианско общество (БВО) и други природозащитни организации. Пърформансът беше организиран и изпълнен от членове на БВО.

Събитието беше част от двудневния фестивал "София Вег фест", който се проведе в София на 3 и 4 септември.

Автор на снимките: Слав Нэдэлчѣв

Прочетете още:

София вег фест с лекции за здравето и красотата

Йоанна Карацанева: За животните и храната с любов

Сподели в: