„Крос“ – романът, по който е направен филмът „Детектив Алекс Крос“

Гледайте в кината от 9 ноември!
От Форум Филм България

Очаквайте в книжарниците на 2 ноември 2012 г.!

Обем: 272 стр.
Цена: 12,95 лв.
ISBN 978-954-26-0630-7

„Крос“ е романът, по който е направен филмът „Детектив Алекс Крос“, чиято премиера предстои в кината на 9 ноември 2012 г. След „Завръщането на Паяка“ и „Целуни момичетата“ това е поредният филмиран бестселър на най-продавания автор в световен мащаб – Джеймс Патерсън.
Патерсън несъмнено е „Кралят на бестселърите“.
Тази година той отново оглави класацията на авторитетното списание Форбс за най-печеливш автор в света. Приходите му до момента са 94 милиона долара, като 34 от тях е спечелил само в периода 2010-2012 на година.

За Джеймс Патерсън

Своето достойно място в полето на литературата Патерсън заема още с първия си роман – „Номерът на Томас Бериман“, излязъл в края на 70-те години. За него авторът получава награда „Едгар“ за най-добър дебютен роман. Тогава той е 27-годишен.
След този успешен старт писателската му кариера започва да се развива стремително, а почитателите му не крият възторга си от всеки следващ негов романов хит. Днес Джеймс Патерсън е най-продаваният автор в световен мащаб.
Ето и фактите:
До момента Джеймс Патерсън е продал 260 милиона копия от книгите си по цял свят.
С 31 романа с твърди корици, заели първа позиция в класацията на Ню Йорк Таймс, и общо 45 заглавия, попаднали в същата класация, Джеймс Патерсън влезе в рекордите на Гинес. Наградата му бе връчена на 30 май 2009 г. по време на Изложението на книгата в Ню Йорк.
От 2006 г. насам всеки седемнайсети продаден роман с твърда подвързия е бил написан от Патерсън.
Джеймс Патерсън е писателят, чиито книги са най-често вземани от библиотеките в САЩ и Великобритания.
Статистиката сочи, че при електронните книги създателят на Алекс Крос отново заема челната позиция по приходи.
Според класацията на авторитетното списание Форбс за 2010 г. Джеймс Патерсън е най-високоплатеният автор в света.
С приходи от 70 милиона долара, авторът печели повече от Стефани Майър, Джон Гришам, Джоан Роулинг и Дан Браун, взети заедно.
През 2012 година Патерсън отново оглави класацията на Форбс за най-печеливши автори. Заема първото място с 94 милиона долара, като 34 от тях е спечелил само в периода на 2010-2012 г. На второ място е Стивън Кинг със скромните 39 милиона. Информацията беше публикувана в сайта на BBC News на 10 август 2012 година.

За книгата

Алекс Крос гради блестяща кариера на психолог в полицейското управление на Вашингтон, когато неизвестен убиец застрелва съпругата му Мария пред очите му. Крос се изправя пред огромното предизвикателство сам да отглежда трите си деца. Години по-късно той вече е напуснал редиците на ФБР и е подновил частната си практика, опитвайки се да загърби мъчителните спомени. Бившият му партньор – Джон Сампсън, го моли да се върне и да помогне в залавянето на жесток сериен изнасилвач. За да спрат насилника, двамата приятели се нуждаят от показанията на пострадалите жени, но жертвите отказват да съдействат за залавянето му. С напредване на случая Крос и Сампсън откриват връзка между смъртта на Мария и серията изнасилвания. Дали бруталният убиец ще бъде застигнат от възмездие, или Крос ще се окаже поредната му жертва?

Отзиви за книгата

„Патерсън е отново неотразим! Феновете знаят, че Крос ще оцелее, но на каква цена?“
Пъблишърс Уикли

„Действието се развива със светкавична скорост и Патерсън успява да ни завладее със запазената си марка на писане – силни емоции и невероятното напрежение да очакваме неочакваното.“
Буклист

„Патерсън е написал страхотен роман! Не можете да го пропуснете…“
Букпейдж

„Поредният хит на световноизвестния майстор на трилъра! След толкова успешни романи Крос продължава да държи читателите в напрежение…“
Уърлд Литрича

Сподели в: