Кристфрид Тьогел идва в България, за да говори за Фройд

Клиничният психолог Кристфрид Тьогел – автор на книгата "Фройд набързо" пристига в България по покана на издателство "Колибри" за премиерата на книгата. Срещата му с публиката ще бъде на 10 март в 19:00 ч. в литературния клуб "Перото".

Книгата ще бъде представена от доц. д-р Никола Атанасов, уважаван психоаналитик, член на Международната психоаналитична асоциация.

* * *
Кристфрид Тьогел е роден в Германия. Прецизен изследовател на научното наследство и архива на Зигмунд Фройд, той е автор на редица публикации и книги, посветени на теорията на съня, историята на психологията, живота и епистоларното творчество на австрийския лекар и мислител.

„Фройд набързо“ е сбит „преразказ” на достъпен език на ключовите възгледи, теории и хипотези на Фройд за сънищата, несъзнаваното, нагоните, сексуалността, неврозите и религиозните практики. Написана с вкус към провокацията, но вярна на фактите, „Фройд набързо” дава представа за отношенията на Зигмунд Фройд с не една и две знаменитости, в т.ч. Стефан Цвайг, Йозеф Бройер, Густав Малер, Карл Густав Юнг и Ромен Ролан.

„Аз, за разлика от Вас, не мога да разчитам на обичта на много хора. Не съм ги радвал, не съм ги утешавал, не съм ги възвисявал. Не ми е била това целта. Исках просто да изследвам, да решавам загадки, да разкрия парченце от истината. На мнозина това може би е причинило болка, на някои сигурно е дало щастие, но и за двете нито нося вина, нито имам заслуга.” – Зигмунд Фройд до Ромен Ролан, 13 май 1926 г.

Прочетете още:
Откъс от "Фройд набързо" от Кристфрид Тьогел

Сподели в: