Кристо и Жан-Клод с голяма изложба за пръв път в България

На 13 септември, неделя, от 18:00 ч. в Софийската градска художествена галерия ще се състои откриваенто на изложбата
„Кристо и Жан-Клод: графики и обекти”. Това е първата изложба на двамата художници в България, тя се рганизира със съдействието на Кристо и включва 130 оригинални номерирани отпечатъци и тиражни обекти на двамата, както и фотографии на техни творби от Волфганг Волц, покриващи периода от 1963 до 2014 г.

Изложбата ще продължи до 22 ноември 2015 г.
Място: СГХГ, София, ул. „Ген. Йосиф В. Гурко” 1

Колекцията е съставена лично от Кристо, за да представя творчеството на двамата художници по света. Изложбата показва редица проекти, останали нереализирани, но съставляващи важна част от творческото мислене на двамата автори. През нея изчерпателно както хронологически, така и тематично може да се проследи израстването на Кристо като самостоятелен автор и съвместната работа с Жан-Клод, довела до осъществяването на някои от най-значимите проекти в съвременното изкуство: Опакованият Райхстаг, Опакованият Понт-Ньоф, Бягащата завеса, Портите, Чадърите, Островите, Над реката, Мастаба и други.

Както е известно, Кристо и Жан-Клод не приемат спонсорство за своите проекти. Те ги финансират единствено чрез продажба на своите подготвителни рисунки и ранни работи от 50-те и 60-те години.

Кристо лично проектира подреждането на творбите в залите на СГХГ. Той пое и по-голямата финансова част по организирането на изложбата. Проектът се осъществява и с подкрепата на Столична община и под патронажа на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова.
   
Със съдействието на Фондация „Америка за България”.         
Спонсори и партньори: Гьоте институт България, Българска национална телевизия, Българска национално радио, ИДЕЯ Комм, МЕТРОРЕКЛАМА , Билборд АД, Съюз на българските художници.

Сподели в: