Кристофър Марлоу и неговият „Тамерлан Велики“

На 12 септември ще имате удоволствието да откриете „Тамерлан Велики“, пиесата на един от най-влиятелните творци на ренесансова Англия – Кристофър Марлоу.

„Тамерлан Велики“ е епичен разказ за Тимур-Ленк, който се издига от скитски пастир до император на Персия. Неистово жаден за власт и безразличен към човешкото страдание, той си присвоява ролята на Бог, но Бог, който бичува, терзае, гнети. В произведението мощно отеква ренесансовата идея, че човек сам кове съдбата си. „Тамерлан Велики” проблематизира потенциала на човека да осъществи собствения си ренесансов идеал.

Кристофър Марлоу е бащата на английската трагедия. Ярък съвременник на Шекспир, смел поет и преводач, той утвърждава белите рими и създава неподправено, оригинално творчество. Смъртта му е забулена в мъгла, не по-малко мистериозни са слуховете и обвиненията, съпътствали живота му и създали в крайна сметка мита за Марлоу. Двамата с Шекспир са истинските „виновници” за разцвета на eлизабетинския театър. Не са случайни предположенията на различни изследователи, че Кристофър Марлоу е фактически автор на някои Шекспирови пиеси.

С „Тамерлан Велики“ Марлоу ни разкрива своето майсторство и класа като драматург, проправя и осветява пътя на великите Шекспирови произведения. Изданието на първия професионален драматург от Ерата на Елизабет се превежда за първи път на български език и само по себе си е сензация.

„Тамерлан Велики“
превод: Евгения Панчева,
232 стр.,
цена: 20 лв.

Сподели в: