Кристина Нгуен представя дебютния си роман "Облогът"

Рускоезичната украинка с виетнамска кръв Кристина Нгуен гостува в България до 18-ти март 2011, за да представи дебютния си роман "Облогът", чието българско издание е световна премиера на книгата.
 
Темата? Любовта, разбира се. Изпитанията на и чрез любовта. Които – от древна Гърция до съвременен Киев – се оказват едни и същи. Само декорът е по-различен: нощни заведения, рокери, самолети, ягуари и бентлита… малко САЩ… О, и манастир, естествено – щом действието се развива в ширините на „загадъчната славянска душа“. И послушник, комуто предстои да стане монах. И трагическа развръзка.

Но пътят до истинската любов, пътят до Бога, винаги е бил труден.

Премиери:
Галерия Снежана, ул. Денкоглу 30, София
16 март 2011 (сряда), 19:00
Театър Хенд, бул. Руски 18, Пловдив
17 март 2011 (четвъртък), 19:00

Кристина Нгуен е родена в Харков, Украйна. Майка й е украинка, баща й е от Виетнам – идва в Съветския съюз по обменна програма, влюбва се и остава да живее там. Кристина завършва гимназия в Ню Джърси, САЩ и магистратура по лингвистика в Държавния университет в Киев. Живее в Киев. Работи в сферата на медиите – от водеща на телевизионно предаване в музикален канал до изпълнителен директор на националната верига радиостанции NRJ.

Смята себе си за професионален мечтател. Пътува често – обича да обикаля непознати градове без карта, защото пътищата неизменно я отвеждат до сърцето на града. Преди четири години започва да танцува танго, защото страда от безсъние. Според нея, тангото е една от най-съвършените игри, създадени от човека, както и най-добрият начин да опознаеш някого. Кристина е също така запален сноубордист – както и танцът, сноубордът й носи чувство за свобода.

В момента Кристина учи бизнес магистратура в IMADEC, Виена. „Облогът“ е първият й роман, а българското издание е световна премиера на книгата.
Новият й, все още неиздаден роман, „Жирный“, е в дългия списък на престижната награда „Русская премия“ за 2010 година.

От преводачката Нели Христова

„Каква ли среща ми предстои с непознатата ми Кристина Нгуен и малката й по обем книга? Търся сведения за авторката, оказва се, че тя е непозната не само на мен. "Облогът" е първата й книга.

И все пак – каква ще е срещата ни? Ще станем ли приятели или ще се разделим безразлични?

Книгата е искрен разказ за трагичната любов на младо момиче, което след смъртта на любимия остава без почва под краката си, хвърля се в разни мимолетни авантюри, пилее време и сили, докато съдбата не я среща с млад послушник в манастир, когото тя дълбоко обиква и за малко да го отклони от избрания път.

Със съжаление затварям последната страница. Разхождах се по "Крещатик" в Киев, за кратко бях и в Щатите, седях с героинята до болничното легло на умиращия младеж, слушах ангелското пение на послушниците от манастирския хор. Върнах се в младостта си. Кристина бе успяла да разбуни остарялото ми сърце, да ме направи съпричастна на своите вълнения и тревоги. Бе успяла да ми стане приятел.

Книгата ще намери своите читатели и сред младите, и сред възрастните – в нея всеки ще открие онова, което търси душата му.“

Нели Христова

Сподели в: