Кривият тромпет на Дизи Гилеспи на концерта на неговия бенд в София

На 6-ти януари се навършиха 20 години от кончината на джаз легендата

Кривият тромпет, запазена марка на Дизи Гилеспи, ще видим на концерта на неговия бенд на 15 февруари 2013 г. в Зала 3 на НДК. Фреди Хендрикс, тромпетистът на Dizzy Gillespie™Afro Cuban Experience ще свири солата в пиесите на джаз легендата именно с емблематичния изкривен под ъгъл 45 градуса тромпет. Така българските меломани ще имат възможността напълно да се насладят на едно невероятно шоу, изпълнено с неповторимия дух на Дизи Гилеспи и неговата музика.

Легендите за това, защо е крив тромпета на Дизи са много. На 6 януари 1953 г. в ню йорския джаз клуб “Снукис” Дизи Гилеспи оставя своя тромпет на висок стол на бара. Докато джазменът си поръчва питие, неволно бута стола и инструмента пада на земята. Изкривен, тръбата му стърчи нагоре именно под ъгъл 45 градуса. Дизи обаче няма избор, тъй като трябва да се качи на сцената непосредствено след инцидента. Продухва тромпета и от него излиза интересен звук – малко приглушен, заради малката дупчица при извивката на фунията. Цяла нощ той свири на този инструмент и колкото повече го използва толкова повече започва да харесва странния звук. В биографията си Дизи Гилеспи разказва, че изкривената тръба му позволява да свири с по-мек звук и с изявена атака, а изсвирените тонове чува по-добре. Така той не се разделя с кривия инструмент до края на живота си и той става неговата запазена марка. През юни 1954 г. компанията Martin Band Instrument произвежда първия подобен тромпет, специално поръчан от Дизи. По-късно през 1972 г. лицензът за производство на този тромпет преминава в компанията King Musical Instruments. Първият King, направен за джазмена днес може да бъде видян в Националния исторически музей на САЩ във Вашингтон. Тромпетът, който ще видим на шоуто в София за концерта на Dizzy Gillespie™Afro Cuban Experience е произведен от същата компания.
Dizzy Gillespie™Afro Cuban Experience, бендът на невероятния джаз музикант, ще свири в София на 15 февруари 2013 г. от 20.00 часа в Зала 3 на НДК. С идването на секстета в България отбелязваме 20 години от кончината на Дизи Гилеспи, починал на 6 януари 1993 г. Бендът на великия джаз музикант ще представи музиката от афро – кубинския му период, който е от огромно значение за цялостното развите на латино джаза в Америка. Бендът на Дизи е начело с басиста Джон Лий, стар негов приятел и със специалното участие на кубинския перкусионист Мачито джуниър. Те ще свирят емблематични пиеси като „Manteca”, “Tin Tin Deo” и разбира се “A night in Tunisia”. Билетите за концерта, който ще се проведе в Зала 3 на НДК на 15 февруари се продават на цени от 35 и 45 лв. Организаторите на концерта обаче съобщават, че билетите са на привършване, но все още могат да бъдат намерени в мрежата на Ивентим и касите на НДК.

Допълнителна информация:
През 1947 година влиятелният кубински музикант Марио Буза запознава Дизи Гилеспи Чано Позо. Двамата създават афро-кубинския джаз, изключително успешен благодарение на уникалните му ритми. Групата Afro Cubans на кубинския перкусионист Мачито (формирана през 1940 г.), които са и създатели на стила Cu-Bop, имат огромно влияние върху музиканти като Дизи Гилеспи. Той толкова много обича тази музика, че през 1975 г. кани сина на Мачито – Марио Грило, известен като Machito Jr., да се присъедини към групата на Дизи за записването на един от най-забележителните джазови плочи в света – „Afro-Cuban Jazz Moods“.
Така, почти 40 години по-късно Machito Jr. съвсем естествено се присъединява към проекта Dizzy Gillespie™Afro Cuban Experience под ръководството на Джон Лий – дългогодишния басист на Дизи и шеф на легендарния Dizzy Gillespie™ Big Band.

Сподели в: