Кремена Дилчева се завръща на българска сцена във Варна

Талантливото българско мецосопрано Кремена Дилчева се завръща на българска сцена на 13 август с Оперния гала концерт от програмата на фестивала „Опера в Летния театър – 2012”, организиран от Община Варна, Театрално-музикален продуцентски център – Държавна опера Варна и Дворец на културата и спорта Варна, с подкрепата на Министерство на културата.

Кремена Дилчева ще се представи пред варненската публика с квартет от операта „Риголето”, в който ще изпълни партията на Мадалена, с дует от операта „Дон Жуан” като Церлина и с коронната изява на мецосопраните – Хабанерата на Кармен от едноименната опера на Бизе. „С голямо удоволствие се връщам на българска сцена и особено се радвам, че това става във Варна с оркестъра на Варненската опера и маестро Борислав Иванов” – признава певицата.

Кремена Дилчева свързва кариерата си със сцените на Германия и Италия, където живее в последните години. Сега тя пристига във Варна след участие в операта „Борис Годунов” в Театро Массимо в Палермо. Сред последните и изяви са концерт, посветен на 100-годишнината на легендарната италианска певица Магда Оливеро в театро Сан Бабила в Милано, където партнира на именития баритон Лео Нучи, партия в операта Джема ди Верджи” на фестивала „Доницети” в Бергамо и концерт с песни на Малер, Шуберт, Шуман и Брамс.

След Варна на талантливата българка й предстои голямо турне в Националната опера на Пекин с произведението на Глук „Le cinese”, което представлява германо-китайски проект, съвместна продукция на Пекинската опера и “L’arte del mondo”.

Младата българка, откритие на Джеймс Ливайн, идва в Летния театър след изяви в Миланската Ла Скала и Мюнхен. Тя отбелязва няколко ключови момента в своята кариера след завършването на Националната музикална академия във София. Кремена признава, че се е изградила като певица под наставничеството на признатата българската певица и педагог Юлия Винер – Ченишева. Първият момент в чужбина е в студиото на Миланската Ла Скала, когато записва операта „Джулио Сабино” под диригентството на Отавио Дантони. Следва майсторският клас при Дафне Евангелатос в Мюнхен и успоредно с това – ангажимент в Улм след изпълнение на ролята на Анио от операта „La clemenza di Tito”. По това време престижното издание „Opernwelt” я избира за най-добра млада певица на годината.

Значим момент в нейното израстване е работата й с Джеймс Ливайн. Срещата с големия маестро се случва, когато Кремена е в студиото в Мюнхен. Тогава Ливайн готви концертно изпълнение на операта „Мозес и Арон” от Шонберг, в която Кремена участва заедно с четирима солисти. „Имах осем солови такта – спомня си тя, – но в момента, в който ме чу, маестрото веднага ми даде ролята на Юдит от операта „Херцог Синята Брада” от Барток. Партньор ми беше басът Джон Томлинсън – също голям артист. Последваха 12 съвместни концерта, включително и на открито в Мюнхен пред повече от 10 000 зрители.”

„Колкото по-голям е диригентът, толкова по-лесно се работи с него – споделя Кремена. – Той не те кара да се чувстваш малък, а напротив, дава ти пълна свобода, пълно спокойствие и извлича от тебе всичко – повече от максимума ти дори. Ливайн е диригент, който ти оказва невероятн подкрепа. Тогава ние направихме само две репетиции с оркестъра. Аз бях свъсем млада, за мен беше абсолютен дебют, но аз още си спомням точно неговите думи преди първото изпълнение: „Кремена, харесвам вашия глас и вашата техника. Ако нещо се притесните, погледнете към последния ред, ще видите моите очи и всичко ще бъде наред.” Срещата с Ливайн беше незабравимо преживяване, нещо което остава с мен завинаги и ми дава кураж на сцената всеки път.”

Концертът е под патронажа на кмета на Варна Кирил Йорданов и е в подкрепа на кандидатурата на Варна за европейска столица на културата през 2019 г.

Сподели в: