Краят на феминизма – книга на Александър Никонов

Блестяща и необикновена книга на публициста Александър Никонов за трагичната съдба на белия хетеросексуален мъж в света, който той самият е изградил и цивилизовал. Още при публикуването й тя предизвика ожесточени спорове и яростни нападки. Изумителни за здравия разум практики все още са често срещано явление предимно в САЩ и на Запад. Кризата в образованието, нелепостите на така наречената политическа коректност, крайностите, поднасяни от американската съдебна система, всеобщият упадък – това е само въведението в темата. Едва на този фон читателят може да възприеме уродливостта на развития “феминизъм” с неговото нечовешко лице. Според автора яростта на бесните феминистки срещу мъжете има медицинско обяснение. А нивото на интелигентност в програмните им текстове, цитирани от Никонов, вдъхва известна надежда, че човечеството има шанс да се пребори с болестта, преди феминизмът да се е превърнал в пандемия.

Това е една от най-необичайните книги, написани през последното десетилетие. Тази книга не е за феминизма. Като повечето книги на Александър Никонов, тя е за нашата цивилизация. Впечатляващата картина на деградирането на западната образователна система, на спада в общото интелектуално равнище и докараната до идиотизъм “политическа коректност”, обрисувана в първата част на книгата, ни помага да разберем на каква почва се зараждат и избуяват разнообразните социалнопсихологически аномалии.

Следват не по-малко силни, понякога и ужасяващи примери за идеологията и практиката на различни направления на феминизма и по-специално за реалните “постижения” на това движение: днес в САЩ най-уязвимото и беззащитно същество е здравият, психически пълноценен хетеросексуален бял мъж.

Както винаги логичен, с аргументиран анализ на фактите и с убедителни исторически паралели авторът представя своята гледна точка по проблема. Тук трябва да напомним, че още в книгата му “Ъпгрейдът на маймуната. Голямата история на малката чудатост” можем да видим главата “Зверски озъбен феминизъм”.

Би трябвало да се вслушаме в предупрежденията за сериозните неприятности, с които ни заплашва феминизмът. В Русия засега на хоризонта се вижда само “гребенът на вълната”. Но вълната е цунами.

Тази книга породи ожесточени спорове и яростни нападки срещу автора още преди да види бял свят. Много читатели (и читателки!) обаче признават, че им е помогнала да променят някои свои възгледи за живота изобщо и за същината на феминизма в частност.

Едно от най-големите достойнства на книгите на А. Никонов е, че помагат на читателя да види цялостната картина на историческите и социалнополитическите процеси, да се издигне до ново равнище на обобщение, да въведе “ред в мозъка си”.

Книгите на Александър Никонов са “витамини за ума”.

Сподели в: