Краят на съвременното изкуство

На 30 октомври, неделя, от 17:00 ч. в СГХГ ще се състои лекция на Боян Манчев на тема "Краят на съвременното изкуство? От пърформанс арт към перформативен капитализъм". Лекцеията е част от „Въведение в съвременното изкуство – Животът след края на изкуството"

Желателно е предварително записване на адрес assistant@sariev-gallery.com.

"Настъпва ли краят на съвременното изкуство? Ако това, което определяме като „съвременно изкуство” е историческа категория, то тя има ограничена историческа валидност. Дали сме свидетели на изчерпването на тази валидност? Какъв е историческият хоризонт на съвременното изкуство – и съответно неговият предел? В лекцията си ще разгърна тезата за радикална трансформация, ако не и за постепенно, но необратимо изчерпване на движещите сили и формите на естетическия праксис, идентифициран като „съвременно изкуство” в последния половин век."

Боян Манчев

*  *  *
Боян Манчев (р. 1970 в София) е философ. Работата му през последните две десетилетия е съсредоточена в областта на онтологията, философията на изкуството и политическата философия. Развива последователно проекта за философия на метаморфозата, основан на идеята за динамична модална онтология. Манчев преподава философия и теория на изкуството и културата в Нов български университет и философия и съвременна критическа теория в Берлинския университет за изкуства; директор на програмата „Метаморфози на общността: към модална онтология” и вицепрезидент на Международния философски колеж в Париж (2004-2010).

Боян Манчев е автор на шест книги и двеста студии и статии, публикувани на български, френски, английски, немски, италиански, испански, португалски, японски, китайски, руски, шведски, сръбски, словенски и други езици. Публикувал е на френски език книгите L’altération du monde. Pour une esthetique radicale (Lignes, 2009) и La Métamorphose et l’Instant – Désorganisation de la vie (La Phocide, 2009). На италиански език публикува Miracolo (Lanfranchi, 2011). На български език е издал книгите Невъобразимото. Опити за философия на образа (НБУ, 2003), Тялото–Метаморфоза (Алтера, 2007) и Логика на политическото (ФСХИ / Изток-Запад, 2012).

Манчев участва като теоретик, драматург или теоретик в проекти на театрални режисьори, хореографи и художници (между които Борис Шармац, Тим Етчелс и Адриан Хийтфилд). Съавтор (с режисьорката Ани Васева) на театралните текстове „Пиеса за умиране” (2010) и „Франкенщайн, или Новата Пандора” (2011) и автор на „Фаетон: Изверги” (2013). Боян Манчев е автор и на философския текст за театър „Дъщерите на Пандора”, поръчан от Vierte Welt Kolaborationen (Berlin) и поставян от Дирк Сислак и Анет Хардеген (Берлин/Рур/Виена, 2016-2017). Заедно с Ани Васева и Леонид Йовчев е съосновател на „Метеор”. Куратор и автор на каталога на изложбата „По никое време“ (втора изложба от инициираната от Мария Василева програма „Другото око”, СГХГ, 2011).

*  *  *
Въведение в съвременното изкуство“ е образователна платформа, стартирала през 2011 година по инициатива на фондация „Отворени Изкуства“ и галерия „Сариев“, разработвана съвместно с куратори и изкуствоведи, между които Светлана Куюмджиева, Весела Ножарова, Вера Млечевска. Създаването й е мотивирано от необходимостта за генериране на контекста на съвременното изкуство в България. Дейностите протичат в различни структурни етапи – специализиран образователен курс, отворени лекции, разговори с творци и др.

Традиционно, „Въведение в съвременното изкуство“ се провежда в София, като домакини са били Склада /+/, Софийска Градска Художествена Галерия, Vivacom Art Hall. Гости – лектори на платформата са били творците: Стефан Николаев, Недко Солаков, Ергин Чавушоглу, Лъчезар Бояджиев, Красимир Терзиев, Петер Цанев, Борис Мисирков и Георги Богданов, Правдолюб Иванов, Боряна Росса. През 2015 г. за пета поредна година се организрат лекции от платформата, като за първи път събития се случват и в Пловдив. Водещ на лекциите в Пловдив е Весела Ножарова.

„Въведение в съвременното изкуство“ – София 2016 е проект на фондация "Отворени изкуства" и галерия "Sariev Contemporary" и е финансиран от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г.

Партньор: Софийска градска художествена галерия

Медийни партньори: BG on Air, Виж!София, Егоист, Timeart.me, Stand.bg, Artnewscafé бюлетин

Сподели в: