Красимир Терзиев откри в София изложбата си "Липсващи сцени"

Снощи в галерия Сибанк Красимир Терзиев откри изложбата си "Липсващи сцени". Авторът представя 10 нови работи, правени през 2008 г. в различни формати. Техниката е акрил върху платно. Липсващите сцени са от известни филми, от новините, обикновени градски сюжети, от Гугъл.

Художникът е събрал всички римейки на култовия "Кинг Конг” в една сцена. В повечето платна е преобърнал тотално стандартната перспектива на картината и е постигнал уникално репортажно въздействие.

Красимир Терзиев е един от най нашумелите съвременни български артисти. Прави видео, инсталации и живопис. Миналата година бе отличен с наградата за утвърден художник в конкурса на г-н Гауденц Б. Руф за ново българско изкуство.
Една от основните теми в изкуството му в последните години е киното – като процес, като визия и съдържание.

Както казва Красимир Терзиев: "Докато даунлоаднеш определено изображение и вече си го забравил…” Самият той обаче се е посветил на онези сцени, които са успели поне за малко да заемат вниманието му в технологичния поток. Запазил ги е и ги е преосмислил по нов начин. Медията, която е избрал, е по същността си класическа и традиционна – живописта. Нейната роля е да добави още един пласт към концепцията на художника в този проект. Той я ползва, за да повтори визията на тв и кино екрана и на компютърния монитор, като прибавя към него собствената си авторска намеса и целия исторически контекст на самата живопис като универсална и трайна константа изкуството. Това е особена мутация или медиен реализъм, който Красимир Терзиев превръща в картина и поставя в галерията. Посланието е социално и е ангажирано с начините, по които днес приемаме реалността и посредниците, чрез които общуваме с нея.

Изложбата продължава до 30 юни 2008 г.

Сподели в: