Красива история с много поезия – "Осемлистната роза" от Ойдур Ава Олавсдотир

 „Осемлистната роза“ от исландската писателка  Ойдур Ава Олавсдотир (Издателство "Колибри", превод: Стефан Паунов, стр. 224, цена: 14 лв.), е красива история, заредена с незлоблив хумор, топли багри и много, много поезия. Откъс от книгата прочетете тук.

За книгата:
Една нощ, в краткотраен порив, Арнльот и Анна, които почти не се познават, изживяват чудото на страстта сред розите в градината на неговата майка, след което всеки поема по своя път. Съкрушен след смъртта на майка си, двайсет и две годишният Арнльот напуска дома си и се отправя към далечен манастир, за да посвети времето и уменията си на неговата изоставена розова градина. Със себе си носи малко багаж и няколко коренчета от рядката осемлистна rosa candida, която е отглеждал заедно с майка си. Пътуването му, изпъстрено с много събития, водещи го към самата същност на човешкия живот, към себепознанието и изконната връзка с природата, е белязано от появата на Анна, която му поверява Флора Сол – дъщеричката, родена от мимолетната им съвместна нощ. Дали това няма да е началото на една любов и на нов живот за тримата?
„Осемлистната роза“ е наслада за сетивата, преплитаща багри, ухания и усещания, беззлобен хумор и очарованието на един екзотичен, но и много човешки светоглед. Красива история, населена със симпатични герои и изпълнена с нежност и поезия.
„Смъртта, желанието, розите, алхимията на един роман, който буди удивление на всяка страница и възхищение към тази, която го е написала.“
Пари Мач

За автора:
Ойдур Ава Олавсдотир е исландска писателка, родена в Рейкявик през 1958 г. „Осемлистната роза“ се превърна в литературен феномен, защото е не просто книга, а нежна и самодостатъчна наслада за сетивата. Тук намират място „смъртта, желанието, розите и алхимията на един роман, който буди удивление на всяка страница, както и възхищение към тази, която го е създала“, отбелязва „Пари Мач“.

Сподели в: