Кралското сърце на МГИМО – в България

От 29 ноември до 6 декември 2008 г. в рамките на Годината на Русия в България и в навечерието на празника на българските студенти по покана на Н. Пр. г-н Юрий Николаевич Исаков, Извънреден и Пълномощен Посланик на Руската Федерация в Република България гостуваха солисти от театъра на песента „Кралското сърце на МГИМО” Московски държавен институт за международни отношения (университет) към Министерство на външните работи на РФ/ с ръководител Людмила Пекшева.

МГИМО  е едно от най престижните висши учебни заведения в света – като пример: възпитаници са: настоящия Посланик на РФ в България- Юрий Исаков, Сергей Лавров- Министър на Външните работи на РФ, Александър Авдеев- Министър на културата на РФ и бивш посланик в България/, редица български държавници, ръководители на български и чужди фирми.

Програмата в България е организирана от Ръководството на Асоциацията на завършилите МГИМО с Председател д-р Красин Химирски и Координатор Евгения Димитрова. Особена заслуга имат Емил Йорданов /МГИМО- випуск 1993 г./,  Мирослав Николов / МГИМО- випуск 1985 г./, сем. Иванови от Червен бряг, сем. Джимбови от Самоков и Иван Базан от Националния исторически музея в София.

Гостите от Москва посетиха Плевен, Червен бряг, Велико Търново, Стара Загора. На 2 декември 2008 г. в Плевен бяха приети от кмета на Общината г-н Найден Зеленогорски и г-н Георг Спартански- Председател на Общински съвет Плевен. Получиха подаръци лично от кмета на града.  На срещата в Община Плевен имаше представители на местните медии- в т.ч. телевизия и кореспондент на БНР. В Плевенската панорама бяха посрещнати от г-н Милко Аспарухов- Директор на панорамата.

Същият ден – следобяд г-н Иван Иванов – Зам. Председател на Общински съвет- Червен бряг и г-жа Вергиния Василева- заместник кмет  посрещнаха групата от Москва в сградата на кметството. След това бяха гости на управителя на фирма «ТЕРА». Разгледаха с интерес музея и изложбата в двора на фирмата. Всеки получи индивидуален оригинален керамичен подарък изработен в ателието към фирмата. Край камината по време на вечерята дадена от домакина звучаха до късно руски песни.

На 3 декември в Руския културен център на Великотърновския университет «Св. Св. Кирил и Методий» с ръководител г-жа Красимира Ковачева солистите от Театъра на песента изнесоха концерт, с който преподавателите и студентите отбелязоха тържествено края на годината на руската култура в България. Гостите бяха приветствани от доц. д-р Стела Дерменджиева – Зам. Ректор по междувародно сътрудничество, която им подари рекламни материали на университета. Изявата бе отразена от местните средства за масова информация в старопрестолния град.
Вечерта руските гости празнуваха със своите колеги деня на българските студенти. Бяха поканени на сцената с бурни аплодисменти и с удоволствие изнесоха втори концерт, с който поздравиха колегите си с празника.

На 4 декември на път за Стара Загора посетиха Архитектурно-етнографския комплекс «ЕТЪРА», Паметника на Свободата и храм-паметника в гр. Шипка.
Същата вечер изнесоха концерт в Регионалната библиотека «Захарий Княжевски» пред ученици и преподаватели от училище «Максим Горки» с преподаване на руски език, пред представители на руската диоспора, граждани и гости на града. Изпълнителите получиха кошници с цветя от кмета на града – Проф. Светлин Танчев, от Областната управителка – г-жа Мария Нейкова и много цветя от възторжената публика. Концертът бе заснет и показан от телевизия «Стойчев». Местните средства за масова информация отразиха събитието.

На 5 декември в препълнената зала на Посолството на Руската Федерация солистите от Театъра на песента «КРАЛСКОТО СЪРЦЕ НА МГИМО» изнесоха концерт. Посланикът на РФ г-н Юрий Исаков приветства гостите. Сред публиката бяха: Посланиците на Република Австрия, Украйна, Монголия /випускник на МГИМО/, главния прокурор на Република България- Борис Велчев, Валентин Радомирски /випускник на МГИМО/- съветник на премиера Сергей Станишев, преподаветели и студенти от висшите учебни заведения на столицата, представители на организациите на руските съотечественици, преподаватели и ученици от училища в София с преподаване на руски език, членове на Асоциациите на МГИМО и Дипломатическата академия, служители от Министерството на външините работи, Министерството на културата, Министерството на образованието, бизнесмени и др.
Гостите от Москва бяха дълго аплодирани след изпълнението на българската песен «Добър вечер приятелю млад». Посланик Юрий Исаков благодари за прекрасния концерт.
Солистите от Театъра на песента получиха кошници с цветя от: Вицепрезидента на Република България- ген. Ангел Марин, Министъра на външните работи- Ивайло Калфин, Министъра на културата- Проф. Стефан Данаилов, Министъра на образованието- Даниел Вълчев; цветя от: Посолството на Руската Федерация, Руското балетно училище «Г.С.Уланова» с Директор Шара Карсакпаева, СВУБИТ с Ректор Проф. Стоян Денчев и мн. др. организации.
Музикални поздрави към гостите отправиха известният български изпълнител ПАСКАЛ / носител на редица руски награди/, представители на Театър Алма Алтер при Софийски университет и НБУ.
Поздравителен адрес и подаръци солистите получиха от преподаватели и студенти при СВУБИТ.

Д-р Красин Химирски връчи на младите си колеги – бъдещи дипломати грамота от РКИЦ в София.

Приятна изненада за руските гости бе запознанството след концерта с колегите им от НАТФИЗ «Кръстьо Сарафов» – от класа на Проф. Стефан Данаилов- Минисътър на културата на Република България, ученици от 133-то училище «А. С. Пушкин» в София и ученици от др. училища в т.ч. от училището при Посолството на РФ.

Документалният филм за посещението в България на солистите от Театъра на песента «КРАЛСКОТО СЪРЦЕ НА МГИМО» ще бъде дело на спечелилата проект пред «РУСКИ МИР»  за поредица документални филми «Непознатата Русия» / Петя Иванова- телевизионен продуцент и автор на известното предаване «Бойно поле земя» и на редица документални филми.

АЗ МГИМО – България ще направи фотоизложба и ще включи част от снимките по време на посещението в бъдещата книга на асоциацията.

Сподели в: