Кралицата на pin-up фотографията с изложба в София

Фотографската изложба „Pin-up момичетата на Бъни“ се открива на 14-ти октомври от 19 ч. във VIVACOM Art Hall. Ценителите на ретро естетиката и pin-up фотографията ще се насладят на петдесет от най-емблематичните творби на кралицата на pin-up фотографията. Бъни Йегър, която е автор на емблематичния кадър с Урсула Андрес от първия филм за Джеймс Бонд.

Бъни Йегър започва кариерата си през 50-те години на 20 век като модел и първоначално започва да снима по тривиална причина – това й позволява да разпространява по-лесно снимките от собственото си портфолио на модел. Не след дълго обаче Йегър открива, че досегашният й опит е от изключителна полза в доминирания дотогава от мъже занаят. Красотата, лекотата и непринудеността стават запазена марка в снимките на момичетата на Бъни. Тя е първата жена, снимала за Playboy и създала едни от най-знаковите корици на списанието.
  
„Почти всички момичета се навиваха да позират за мен, защото не се притесняваха, че ще ги задявам, както правеха мъжете фотографи“, разказва Бъни.

 В средата на 50-те години тя вече трудно смогва да изпълнява поръчките за нови и нови Pin-up снимки. От това време датира и едно от най-големите й открития – Бети Пейдж, превърнала се в символ на Америка през 50-те и 60-те. Нейни са иконичните снимки на Урсула Андрес – момичето на Джеймс Бонд в „Доктор Но“ (1962), което излиза от водата с ослепително бял бански костюм в емблематичната сцена.

Други от най-известните момичета на Бъни са Мария Стингър, Лиза Уинтърс, Джойс Низари. Интересен факт от работата на култовата американска фотографка е, че тя сама е създавала банските костюми, с които е снимала своите модели.

Дързостта в снимките на Бъни Йегър е отражение на желанието за свобода на жените от онази ера. Самата Бъни ревностно поддържа носенето на бански от две части и е смятана за една от личностите, наложили носенето на бикини на плажа.   

За първото представяне на Бъни в България пристигат нейният агент Ед Кристин и берлинският галерист Хелмут Шустер, който е организирал първата изложба на американската фотографска икона в Европа. Галерия Шустер е партньор на събитието в София. Непосредствено преди откриването на изложбата двамата специални гости ще се срещнат с български студенти, любители и професионалисти, за да споделят опита си в лекция и разговор за най-работещите международни практики в изкуството и арт бизнеса.
    
Експозицията ще продължи до 25 октомври. Вход свободен.

Сподели в: