"Кралицата на юга" – един интелектуален трилър

"Кралицата на юга" от Артуро Перес-Реверте (издателство "Еднорог") е с второ издание. Наричат автора "майстор на интелектуалния трилър". Това, преведено на читателски език означава идеално съчетание между напрегнато дейстие и висок литературен стил.

Историята се разпростира на няколко десетилетия и континента. Действието се развива ту на прашните улици на Мексико, ту на блестящото крайбрежие на Мароко до Гибралтар до гореща Испания.

* * *
 
Една жена се изправя сама срещу смъртта в мъжкия свят на наркотрафика. Родена в мексиканския щат Синалоа – където насилствената смърт е толкова често срещана, че се приема за естествена – Тереса Мендоса изминава дълъг път. От полуграмотна любовница на пилот-наркотрафикант тя се превръща в Кралицата на Юга – жена-легенда, която държи в ръцете си живота и смъртта на стотици хора.

Тереса, известна на полицията от три континента като „Мексиканката”, застава начело на създадената от нея империя, воюва и склечва сдемки с италианската, испанската и руската мафия, преговаря с правителства и агенции за борба с наркотиците. Преживяло всички ужаси, поднесени му от съдбата, момичето, което взема за първи пък в ръцете си книга, когато попада в затвора, се превръща в тайнствена фигура, изискана дама, преследвана както от наемни убийци, така и от папараци.

От Мексико до Северна Африка и Южна Испания Тереса Мендоса живее в сурова действителност, където няма място за любов и доброта, както няма лоши и добри. Тереса има една цел – да отмъсти за своя мъж.

Сподели в: