Крадци на изгреви и залези

Да запазиш в снимка раждането и края на един ден е философска задача, която технически може да изпълни всеки умел фотограф. Бързо търсене в Google показва, че снимки на залези има повече, а изгревите са по-малко. Обяснението е просто – да станеш рано и да си на мястото на изгрева половин час преди него, е подвиг, на който малцина са способни. Залезите са далеч по-лека задача – имаш 40 минути преди слънцето да се скрие зад хоризонта.

Голямото клише
Шири се мнението, че изгревите и залезите са фотографско клише. Колкото и да ги снимаш, нищо ново няма да покажеш. Сюжетът е изтъркан и скучен. И какво сега? Да се откажеш ли? Не, просто ще търсиш нова гледна точка, ще намериш действително красив и оригинален пейзаж. Снимката става интересна, когато в кадъра има още нещо, някакъв обект на преден план или любопитна линия на хоризонта. Те придават на пейзажа специално настроение и подтекст. Важно е, обаче, да не ги поставяш в центъра на композицията.

Препоръки от професионалисти фотографи
Намери програма в интернет, която ти показва точния час на изгрева и залеза на географската ширина, където се намираш.

Нужно е да владееш отлично всичките технически възможности на фотоапарата, за да хванеш тъмната земя и светлото небе.

Снимай със статив.

Пробвай да снимаш с предварително намислена гледна точка – ранен изгрев, когато природата се пробужда с росата, мъгливите пълзящи лъчи на мекото слънце.

Предварително обходи мястото, където ще снимаш и намери най-добрият ракурс.

Спазвай правилото на третините: 2/3 небе или 2/3 земя. Хоризонт по средата на кадъра прави снимката скучна.

Обмисли снимката – композиция, кадриране, екшън, аромат, настроение, живот.

Смисълът да снимаш изгреви и залези
Всеки изгрев съдържа семето на началото. Всеки залез е равносметка, пазител на миналото. Двете заедно са кръговратът на живота – на вярата, надеждата и любовта.

Има екшън залези и медитативни изгреви – въпрос на настроение и фотонаходка.

Не всеки човек може да види изгрева и залеза, а фотографът пренася красотата до очите на повече хора.

Това се магични, мистични моменти, които ни предлагат специално екзистенциално преживяване. Тишина, безмълвие, вглъбяване.

„Изгревите и залезите ми напомнят, че съм жива. Окуражават ме, че не съм сама. В снимките си много често използвам енергията на един изгрев или залез. Тогава цветовете, сенките и отраженията са магически. Това са най-прекрасните моменти от денонощието” – споделя Елица Джуренова – специалист по мода, модел и фотограф.

Фотографията е и изскуство, а в изкуството няма строги правила, има само препоръки. Понякога най-хубавите снимки стават, когато пренебрегнеш правилата – без статив, без проучване, от ръка улавяш най-върховния изгрев или залез. Щрак! и улавяш поредният уникален миг природа в твоя фотоапарат.

Снимка с изричното съглание на автора: https://thenameofrose.wordpress.com/

Сподели в: