Коя е господарката на Ватикана ще разберете в новата книга на Елинор Херман

През XVII век за близо десетилетие една жена управлява католическата църква чрез своя девер и предполагаем любовник папа Инокентий X.

Тя определяла международната политика, предизвиквала войни, покровителствала най-талантливите творци и заграбвала ватиканското злато.

Родена в бедно семейство, Олимпия Майдалкини бяга от манастирските окови, като се омъжва – първия път за пари, втория – за благородническа титла. И два пъти остава вдовица… Това е жената, която собственоръчно поставя нерешителния Инокентий на папския престол. Тя будела възхищение, омраза, завист и страх, само защото е имала нещастието да бъде умна и амбициозна жена в един мъжки свят. Но все пак триумфира.

Въпреки всичко и всички Олимпия постига най-безумната си мечта – да бъде господарката на Ватикана. Събитие, което разтърсва католическата църква до самите й основи…

Близо четири столетия тази удивителна история за абсолютната власт на една жена във Ватикана успешно e пазена в тайна… до днес.

Книгата на Елинор Херман възкресява яркия пример на една умна, хитра и упорита жена във век, през който учели жените, че не могат да постигнат нищо. И подобно на Рим през XVII век, който се славел както с най-великолепните творби и най-пищните спектакли, така и с глада, наводненията и чумата, „Господарката на Ватикана” съживява една цивилизация в пълното й величие… и в целия й позор.

Корична цена: 14 лв.
Издава: ИК "Ера"
Премиера: 11 август 2008 г.

* * *

Още от същото издателство:
Уилям Дитрих – "Пазителят на свещения камък"

Сподели в: