"Кошмар от хиляда и една нощ" – страховит роман от Робърт Уруин

"Кошмар от хиляда и една нощ" е страховит роман от Робърт Ъруин.

Робърт Ъруин, учен и познавач на средновековната арабска литература, е преподавал в университета „Сейнт Андрюс“. Отказва се от академичния живот, за да се отдаде изцяло на писане, но продължава да изнася лекции в Оксфорд, Кеймбридж и Института за ориенталски и африкански проучвания. Същевременно работи като редактор на близкоизточната секция в „Таймс Литерари Съплемент“. Автор на „История на ориентализма“, признат авторитет по въпросите, свързани с “Хиляда и една нощ“. 

Младият английски поклонник Балиан, озовал се в лабиринтите на Кайро по времето на мамелюците, попада в един приказен, но и страшен свят, където е много трудно да разграничиш истината от фантазията. Джуджета, шарлатани, маймуни и просяци се мяркат като видени насън, загадъчни красавици го оплитат в мрежите си, а срещата му с Йол, разказвача на приказки като онези, които светът ще опознае под заглавието „Хиляда и една нощ“,  се оказва съдбоносна и за двамата.

Измъчван от странни съновидения, опитвайки се да си ги обясни, Балиан е всмукан във водовъртеж от разкази, предания и сънища. Търсенията му го срещат с тайнствения Отец на котките – лечител и познавач на сънищата – и го заплитат в интригите на шпионина  Вейн. По всичко личи, че в центъра на загадката е една тайнствена болест, за която се шушука в Кайро, болест, нападаща спящите, наречена „Арабски кошмар“. Сън и реалност се преплитат шеметно в тази изкусителна ориенталска фантазия.

“Творение, достойно за Борхес.”
                                        Ню Йорк Таймс

“Нещо като пътеводител на сомнамбула – остроумен, еротичен и страшен.”
                                       Фикшън Мегъзин

Страници: 304
Цена: 9.90 лв.
Издателство: "Еднорог"

Сподели в: