Котка & Котка“ – тук се срещат световете ви“

Котка & Котка е място създадено за автори и ценители с близки естетически възгледи. Място за среща на креативни и симпатични хора, където хубавите и нови идеи се раждат и случват с лекота.

Душата на магазина е Юлиана Гълъбинова (непретенциозен самороден талант), която освен че изработва фигурките, ръчните лампи, куклите, възглавниците и много други неща е и домакин и добрата фея, която създава прекрасното НАСТРОЕНИЕ в магазина. Когато се отбивам там винаги мога да чуя нещо изключително като саундтрака на филма на Франсоа Озон – “Осем жени” и се чувствам така, сякаш всеки път се връщам при стари приятели.

За това каква е историята на магазина се допитах до един от любимите ми български художници Димитър Яранов ( завършва живопис при Светлин Русев през 1991 г.), който е собственик на магазина:
“Приятелката ми Юлиана започна да прави много хубави неща и тъй като там където работеше не можеше да се осъществи по начина, по който иска ние решихме да направим непретенциозен магазин и да представим нещата, които тя прави. Тя е професионален цветар. Намерихме помещение много случайно – първо на “Цар Борис” (2001). Постепенно много колеги започнаха да предлагат неща – лека-полека магазина започна да става галерия. Целта беше да не е просто един бездушен магазин, а да носи атмосферата на стара къща, да има творчески дух, да има вътре специално място, където винаги да може да се работи, да се правят неща в самия магазин.”

По-късно този магазин им става тесен и взимат друго помещение на “Цар Асен”. "Котка & Котка" много бързо предизвиква интерес в публичното пространство, създава си собствена клиантела, хора които вярват във вкуса на двамата домакини, в това което могат да им предложат. Целта е всеки, който влезе, независимо колко пари има в себе си да си тръгне с нещо любимо и единствено, което е направено за него или за негов близък човек. Магазина е кръстен така, защото още в самото начало имало много рисунки и малки скулптурки на котки и понеже собствениците са двама решават да го кръстят “Котка & Kотка”.

Сградата в която за последно се помещаваше магазина беше съборена и това лято Митко и Юлиана се пренесоха в Стария град на Созопол в прекрасна къща. Всички стари клиенти, много приятели и много нови почитатели на изтънченото изкуство бяха привлечени в “Котка и котка”. Хора, които винаги се връщат отново на това място.

Авторите, които можете да откриете там:
Елена Панайотова – живопис, графика; Пламен Тодоров, Росен Тошев – живопис, рисунки; Аделина Попнеделева, Атанас Атанасов – живопис; Геновева Рогова, Dessy Христова-графика; Dary Милев – рисунки; професор Божидар Бончев, Миряна Михайлова, Стефана Митева – керамика; Елена Койчева – фотография, пачуърк, аксесоари, кукли; Тита  Койчева – кукли, дрехи, аксесоари; Северина Стоянова, Стоян Николов – бижута; Бора Петкова – скулптура, обекти; Георги Гогов – метал; Марияна Попова – кукли от филц; Петър Влахов – фотография (ръчни албуминови отпечатъци); Иво Бистрички – живопис и керамика.

Това са само част от авторите, но непрекъснато се появяват още нови забележителни творци

Сподели в: