Корифеите на музикалната индийска табла с концерти на Sofia MENAR

Специално за фестивала Sofia MENAR в София пристигат индийският корифей на таблата Санджай Канса Баник и режисьорът Симоне Мариани, за да представят филма "По мелодия на таблата". Към тях се присъединява най-добрият български изпълнител на табла Стефан Христов за един специален концерт след извънредна прожекция на филма на 29 януари в къщата-музей "Панчо Владигеров".

Програмата:

21.01 – 20.00 ч. По мелодия на таблата (представен от Симоне Мариани) – Културен център G8

23.01 – 19.00 ч. По мелодия на таблата + концерт на Санджай Канса Баник – Къща-музей Панчо Владигеров – Разпродадена

29.01 – 19.00 ч. По мелодия на таблата + концерт на Стефан Христов – Къща-музей Панчо Владигеров – Извънредна прожекция

Филмът „По мелодия на таблата” на италианския режисьор Симоне Мариани е едно от най-очакваните събития на фестивала. Филмът повежда зрителите на едно вълнуващо приключение през Италия и Индия, за да разкрие магията на класическия индийски инструмент табла и таланта на майстора на таблата Санджай Канса Баник. Един от най-добрите перкусионисти в света разнася индийската музикална култура по света, а режисьорът Симоне Мариани заснема автентични кадри, в които душата на Санджай се слива с неговата музика.

Таблата притежава  най-добрата техника и звукоизвличане на индийската музикална култура и се превръща в един от най-магичните ударни инструменти на света. Преди 40 години тя се е използвала само и единствено в Индия, тъй като  традицията  на обучение е устна.  В процеса на популяризирането й в последните 30 години тя започва да се изучава и от чужденци. Такъв е и българският перкусионист Стефан Христов. Неговият учител  – холандецът Тед Де Йонг, заедно с  няколко негови колеги основават единствения отдел в света по северноиндийска класическа музика с формално обучение извън Индия, а именно WMDC Департамента в Codarts консерваторията в Ротердам, Холандия. Стефан Христов  получава там магистърската си степен   по сценични изкуства, след което  започва да експериментира с използването на таблата в други стилове като джаз, електронна музика и модерни импровизации.     
Санджай Канса Баник и Стефан Христов ще изнесат два концерта след прожекциите на филма „По мелодия на таблата” в къщата-музей „Панчо Владигеров” (23.01 – Сандай Канса Баник – концертът е разпродаден; 29.01 – Стефан Христов), а режисьорът Симоне Мариани лично ще представи филма на 21-ви януари в Културен център G8.

Sofia MENAR ще продължи до 31-ви януари в салоните на Дома на киното, Културен център G8, Евро Синема, Чешки център, Институт Сервантес и къща музей Панчо Владигеров.

Фестивалът Sofia MENAR се организира от „Позор” със съдействието на Културното представителство към Посолството на ИР Иран, Посолството на НДР Алжир, Посолството на Република Ливан, Посолството на Кралство Мароко, Посолството на Държавата Палестина, Чешки център – София, Институт Сервантес – София и Гьоте институт – София.

Сподели в: