Коридор #8 спечели „Сърцето на Сараево” за най-добър документален филм

Този уикенд отбеляза нов триумф за хита на българското документално кино Коридор #8 на екипа с режисьор Борис Десподов, оператори Борис Мисирков и Георги Богданов, и продуцент Мартичка Божилова. Наградата на Международния фестивал в Сараево, представляваща стилизирана скулптура-сърце на парижката дизайнерка Агнес Би, е най-престижната за региона.

Филмът ще бъде представен на 1 септември в Амфитеатър „Аполония” в рамките на Празниците на изкуствата "Аполония”.

По време на "Златната ракла” в Пловдив, ще се проведе среща с екипа, създал филма, а от 19 септември 2008 г. филмът тръгва по кината в София.

Коридор No.8 разказва за всекидневието на хората, които живеят по протежението на несъществуващ път на Балканите. Пътят преминава през България, Македония и Албания и съвпада с голям инфраструктурен проект, финансиран от ЕС, целящ да свърже Черно и Адриатическо море, който вече десет години е в начален стадий на развитие.

Каубойски влак, железопътен тунел, използван за отглеждане на гъби, международен инвеститор, който строи нефтопровод, местен политик, чиято мечта е да стане следващия американски президент, сводник, който работи за войниците на KFOR и дори песен, посветена на Коридора, която като че ли е единственото истинско нещо в един сюрреален свят… „Коридор, Коридор, Коридор No.8…”

Следвайки нишката на пътя, „нон-роуд” филмът Коридор No.8 улавя настроенията, предразсъдъците и надеждите на хората от трите балкански страни, които по парадоксален начин са „толкова далече, толкова близо” един до друг.

Ето няколко от отзивите и наградите, които филмът е спечелил досега:

«Елегантен дебют в пълнометражното кино, в който са събрани всички иронии и абсурди на Балканите.», Варайъти

„Абсурдно смешен, „балкански”, затрогващо и горчиво искрен, филмът е пленителен портрет на част от новата, обединена Европа.”, Алберт Милгром, кинокритик, САЩ
   
Световна премиера: Берлинале 2008 – Международен форум на новото кино,

Награда на независимото Екуменическо жури на Берлинале 2008

Наградата на HBO за изгряващ талант в документалното кино – HOTDOCS 2008, Торонто

* * *

Нов филм на Емир Кустурица излиза по кината – Обещай ми

Сподели в: