"Коридор №8" излиза премиерно у нас на 19 септември

След като обиколи най-престижните световни екрани, филмът “Коридор No.8” (режисьор Борис Десподов, продуцент Мартичка Божилова, АГИТПРОП) излиза от 19 септевнри 2008 г. премиерно на екран в София. Зрителите могат да го гледат всеки ден в Дома на киното и Евро-българския културен център.

Световната премиера на “Koридор No.8” беше през февруари на Берлинале 2008, където филмът получи наградата на независимото екуменическо жури. До момента “Koридор No.8”, който е пълнометражен дебют на Борис Десподов, има още две награди – престижната награда за изгряващ талант в областта на документалното кино на HBO от фестивала HOTDOCs в Торонто и “Сърцето на Сараево” за най-добър документален филм от кинофестивала в Сараево.

Световната критика определя филма като "Елегантен дебют в пълнометражното кино, в който са събрани всички иронии и абсурди на Балканите" (Варайъти) ; "Абсурдно смешен, "балкански”, затрогващо и горчиво искрен, филмът е пленителен портрет на част от новата, обединена Европа.” (Алберт Милгром, кинокритик, САЩ).
   
В началото на септември създателите на АГИТПРОП, операторите – фотографи Борис Мисирков и Георги Богданов и продуцентът Мартичка Божилова, получиха наградата на Празниците на изкуствата Аполония за международния пробив, който направиха за българското доументално кино в последните години с филмите си "Георги и пеперудите” ("Сребърен вълк” от фестивала на документалното кино в Амстердам и още 12 награди), "Проблемът с комарите и други истории” (премиера в Кан, награда "Гриърсън” за най-добър документален филм от Лондонския кинофестивал и още 14 награди) – и двата на режисьора Андрей Паунов  – и "Кoридор No.8”.

Още по темата

Сподели в: