Копривщица кани гайдари за първото гайдарско надсвирване

На 6 и 7септември, в Копривщица ще се съберат гайдари от цялата страна за Националния фестивал "Златна българска гайда" Копривщица 2013. Поканени за участие са представители на читалища, фолклорни групи, самодейни колективи, любители на фолклора и традициите и училища.

"Гайдари, млади и стари, да разлюлеем Копривщица – сърцето на българския дух и фолклор" – е своеобразното мото на фестивала.

Организатори са Фондация „Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България” с медийната подкрепа на списание „Собственик” и с партньорската подкрепа на Община "Копривщица", Народно читалище“ Хаджи Ненчо Дончев Палавеев 1869 “Копривщица и "Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите в Копривщица".

Национален фестивал "Златна Българска Гайда" е запазена търговска марка за ежегодно събитие, което се провежда в гр. Копривщица, в ЕкоФест Парк "Кулата" в непосредствена близост до Царското тракийско светилище "Кулата". Събитието има за цел да популяризира съхранените традиции и гайдарските умения на любители гайдари от всички възрасти.

Част от фестивала са Академия "Кулинарен историк".  В Най-големия български тиган "Юнашкият тиган" ще бъде приготвен "Пилешки кебап по Средногорски" с 18 вида зеленчуци, пилешко филе и домашно масло. В
съседство ще бъде разпалена "Юнашката скара" с хаджийски кюфтета и други позабравени благини.

Сподели в: