„Копнежът в самите нас” изложба живопис на Антон Антонов

От последната изложба на Антон Антонов във Варна измина доста време. Позагубихме си следите, той започна да атакува по осезателно софийските и чуждестранни арт салони. Обяснимо. Творецът трябва да изработи своя коректив на база на сравненията. Накъде е лъкатушила през това време творческата му и житейска диря, търсейки необяснимите неща, споделя преди срещата ни авторът: „От много дълго време имам желание да покажа картините си отново във Варна. Чести са изявите в столицата, Варна е от другата географска страна, а аз в средата, в Дряново, където Предбалкана примирява, или не, гладът в мене за пътешествия. Разбира се тези пътешествия са предимно на платното, където, подобно изследовател, изучавам света и основно себе си. В това пътуване несъмнено се променям, изразните средства стават други, критичността също, но преследваният е все Картината. С годините с по-голяма категоричност осмислих една споделена мисъл на покойния вече Максимилиан Киров, че няма значение дали творбата почива на фигуративен или абстрактен принцип, дали изразността е импресионистична, експресивна или класически академична, същественото в случая е дали тя позволява на зрителя да се чувства част от нея.”
Естествено следва въпрос как реагира публиката в различните страни, в които е показвал творбите си: „ Няма разлика в това как различните хора съпреживяват една творба. Просто едни имат това общение, имат нужда от него и го търсят. Има разлика обаче в общото ниво на възпитание, на респект към работещите с духовната ни същност, с неуловимото – както в личен план, така и на ниво общество. Защото доста хора биха могли да постигнат финансова мощност, но колко биха били публично дадени за пример за картините, които имат, за книгите в личната библиотека или усилието да са публика в театрите и концертните зали?”
За изложбата в галерия Арт Маркони е събрал творби от последните няколко години – пейзажи, фигурални композиции и натюрморти.
„Идеята ми е те да бъдат обединени от привкуса на моя Предбалкан, където ателие, градина, природа и небе са част от мен самия. С други думи изложбата ще бъде опит, на гости в морска Варна да дойде една различна природна среда, в която хоризонтът не е границата между морето и небето, а копнежа в нас самите.”
Ваня Маркова/ галерия „Арт Маркони”

Представя
01-13 август 2012
„Копнежът в самите нас”

Изложба живопис на
Антон Антонов
Откриване 18.30 часа 01 август 2012г.

Антон Антонов е роден на 28 юни 1962 г. в София. Детството му преминава  в Дряново, където  завършва средното си образование в местната гимназия „Максим Райкович". Завършва „Живопис" във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий" във Велико Търново. Първата му самостоятелна изложба е през 1989 г. в Сливен.
Майсторът на четката има самостоятелни изложби в Полша, Португалия, Италия, Словакия, САЩ, в дом „Витгенщайн" във Виена – Австрия, в Париж. Негови творби са притежание на колекции в Япония, Чехия, Германия, Италия, Гърция, Франция, Белгия, Португалия, Испания, Холандия, Швейцария, Англия, Китай, Турция, Южна Африка, САЩ и др.
Живее и работи в Дряново.

„През годините Антон Антонов се оформи като автор със свое лице. Той следва един органичен, естествен път на развитие. Различните тенденции в развитието на съвременното изкуство – българското от началото на 20 век, европейското, в лицето на парижката школа – несъмнено са били жалони по този път. Но това, което му помага да събира тези посоки в единна собствена образност, са здравите устои на усвояваните уроци от професионалното образование, както и импулсите на природата”

Проф. Чавдар Попов, изкуствовед

Сподели в: