"Копелия" – след 30 години отново в Софийската опера

След 30 години отсъствие от балетния афиш балетът "Копелия" от Леон Делиб ще бъде отново поставен на сцената на Софийската опера и балет. Премиерата е днес от 19 часа.

Спектакълът се реализира от авторитетен творчески екип – Бисер Деянов (хореограф), Иван Савов (художник на декора и костюмите), диригент Цанко Делибозов. Участват: Веса Тонова, Диляна Никифорова, Анита Манолова (Сванилда), Никола Хаджитанев, Емил Йорданов, Иван Георгиев (Франц), Ясен Вълчанов, Росен Канев, Йордан Кръстев (Копелиус), Марта Петкова, Вихра Маджарова, Катерина Петрова (Зора), кордебалетът на Националния балет.

Идеята на Бисер Деянов е да се запази приказната фабула на сюжета, но да се постигне една съвременна динамика и умело вплитане на красотата и хармонията на класическия танц и темпераментния характерен танц. Мелодичната и танцувална музика, забавният характер на сюжета са гаранцията за дълъг живот на спектакъла, който е адресиран към всички възрастови групи.

Делиб пише музиката на двата си мащабни балета "Копелия" и "Силвия" по поръчка на Гран опера – Париж. Сюжетът на "Копелия" се базира на историята на Е. Т. А. Хофман. Световната премиера на балета е на 25 май 1870 година, постановка на Артур Сент-Леон и е посрещната възторжено от малки и големи.

Спектакълът "Копелия" ще бъде показан през ноември съощо на  23 ноември – от 16 часа и на 27 ноември – от 19 часа.

Сподели в: