Концерт хвърля мост между класическа музика и аржентинско танго

На 27 февруари в концертната зала на НМУ "Л. Пипков", френският импресионизъм ще срещне аржентинското танго във виртуозните изпълнения на пианистката Мария Мартинова (България/Холандия) и цигуларя Давид Нуньес (Венецуела/Белгия). Концертът е под надслов “Париж – Буенос Айрес”.

Ценителите на камерната музика ще могат да се насладят на едно уникално пътуване във времето и пространството, представящо композиции, вдъхновени от два великолепни града по време на две изключителни епохи за музикалните им култури. Концертът прави паралел между Париж и Буенос Айрес и техните прочути композитори-новатори. От една страна това са Клод Дебюси и Морис Равел – едни от най-бележитите представители на френската музика от началото на XX век и модернизма в класическата музика въобще, а от друга страна това са аржентинските композитори и музиканти от втората половина на XX век, начело с Астор Пиацола, направили революция в аржентинското танго.

Прекрасната музика на тези композитори ще бъде поднесена от двама млади, но вече утвърдени, изпълнители в областта на съвременната класика и тангото. Българската пианистка, живееща в Холандия, Мария Мартинова, е позната на Софийската публика от изключително успешния концерт на квартет "Тангуарда" в началото на 2009 г., посветен на танго нуево. Нейната биографията е пълна с награди и значими изяви в областта, както на класическата музика, така и на аржентинското танго. Получила е своето музикално образование в такива престижни институции като Джулиард в Ню Йорк и Кралската музикална академия в Лондон, и е работила е с редица прочути педагози и изпълнители на класическа музика, а Алексис Вайсенберг лично я избира за свой мастер клас, на който е отличена с награда. Свирила е в някои от най-големите концертни зали в Европа. В момента работи с прочутия танго маестро Густаво Бейтелман в Консерваторията в Ротердам. Мария е известна на Европейската танго сцена и като пианист на Gran Orquesta Típica OTRA.

Вторият член на дуото, цигуларят Давид Нуньес е родом от Венецуела, но живее в Белгия от 1991 г. Възпитаник е на Кралската консерватория в Брюксел, откъдето е носител на множество награди и отличия като цигулар, композитор и изпълнител на камерна музика. Кариерата му като солист включва изяви с Филхармоничния оркестър на Мексико, Бристолския симфоничен оркестър, както и най-значимите симфонични оркестри на Венецуела. Изнасял е лекции за Венецуелското младежко музикално движение в Сантяго де Чили, и е бил помощник професор в международното музикално училище в Морж, Швейцария. От 1996 участва като композитор и изпълнител в ансамбъла за съвременна музика Black Jackets Company, с който представя за първи път някои от своите творби. Понастоящем е солист на световно известната формация за съвременна музика Ensemble Musiques Nouvelles.

В програмата на концерта са включени композиции на Морис Равел, Клод Дебюси, Астор Пиацола, Орасио Салган, Антонио Агри, Густаво Бейтелман и Агустин Барди. Някои от произведенията ще бъдат изпълнени за първи път на българска сцена. 

Билетите са в продажба в мрежата на Тикет Плюс и онлайн на www.ticketplus.bg. Цената на един билет е 16.00 лв. при предварителна продaжба и 20.00 лв. в залата в деня на концерта.

Начало: 19.30 ч.

Вижте още:
Пътуващ кораб става сцена на дунавски музикален фестивал

Сподели в: