Концерт с камерни творби на норвежката композиторка Сюне Скоуен

Посолството на Кралство Норвегия в София и Съюзът на българските композитори организират концерт с музика на съвременната норвежка композиторка Сюне Скоуен. Концертът ще се състои на 17 октомври 2011 г.(понеделник), от 19.00 часа, в зала „Филип Кутев“ в сградата на Съюза на българските композитори.

Входът е свободен.

Специално за концерта, композиторката ще посети България, за да се срещне със свои колеги и почитатели и да представи норвежкия музикален живот днес.

В програмата на концерта са включени камерни творби на Сюне Скоуен в изпълнение на Струнен квартет „Фрош“, Мая Тошева, Никола Петров, Румен Бояджиев, Димо Димов, Негина Стоянова, Марио Ангелов, Палмира Грибнева-Томанова, Лиляна Гетова и Антония Барулова.

Сюне Скоуен е родена през 1950 г. в Осло. В продължение на повече от 30 години е активен участник в норвежкия културен живот. Оглавява Съюза на норвежките композитори, главен музикален редактор е на норвежката национална телевизия и норвежкото национално радио, музикален журналист и критик. Автор е на камерни творби, музика за оркестър и балет, в които се откриват препратки към класически музикални произведения, литературата и визуалните изкуства. Сюне Скоуен пише и музиката към балета „Вьолва“ по мотиви от „Пророчеството на ясновидката“ – една от ключовите поеми в староскандинавската „Поетична Еда“.

Сподели в: