Концерт "Романтика за трима"

Начало: 30 април 2013, 19:00ч.
Място: Зала "България"

Концертът "Романтика за трима" е с участието на:

Лора Чекоратова, пиано
Иван Пенчев, цигулка
Христо Танев, виолончело

В програмата:
Фр.Шопен – Клавирно трио оп.8

П.И.Чайковски – Клавирно трио оп.50 ("В памет на един велик артист")

Лора Чекоратова, пиано завършва Националното музикално училище «Л.Пипков», София, а след това Juilliard School в Ню Йорк при Сиймор Липкин. На 21 години Лора печели наградата на публиката, както и наградата за най-млад финалист от Международния конкурс за пианисти (Вашингтон). Следват дебют в Кенеди център и серия рецитали в музея за съвременно изкуство Phillips Collection, концерти в Александрия, Чикаго, Минеаполис и Ню-Йорк. Концертирала е също така в Прага, Рим и Монте Карло и е участвала в многобройни престижни фестивали по цял свят. За периода 2000-2002 г. Чекоратова е пианист на New World Symphony в Маями, където работи с диригента Майкъл Тилсън Томас. През 2007-2008 г. Лора Чекоратова участва като солист и изпълнител на камерна музика в значими музикални събития в САЩ и в България, а първият й компактдиск се появява на пазара през 2007 г и успешно се продава в цял свят.

Лора е сред инициаторите на „Български музикални вечери в Ню Йорк“ и работи активно като организатор на тези концерти, които традиционно се провеждат в Карнеги Хол.

Иван Пенчев, цигулка е завършил Националното музикално училище „Л. Пипков” и Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” при проф. Йосиф Радионов и “University of the Arts” Berlin при Бернхард Хартог. Още в детска възраст е лауреат на национални и международни
конкурси като „Виенявски”, „Коциан”, „Светослав Обретенов” и др. Участвал е в майсторските класове на Макс Ростал, Владимир Спиваков, Светлана Безродная,Найджъл Кенеди.Като солист той изпълнява цигулковите концерти на Чайковски,Брамс,Виенявски,Вивалди в редица европейски страни, записва за „Златния фонд” на Националното радио с пианиста проф.Димо Димов и с колегите си от Quarto Quartet. От 1990 г. насам Иван Пенчев заема различни позиции, включително концертмайстор, в многобройни български и международни оркестрови формации под диригентството на Клаудио Абадо, Карл Сейнт Клер, Росен Миланов, Невил Маринър, Кристиян Тилеман и др. Той е основател и лидер на Quarto Quartet, цигулар в Софийската филхармония и член на Gstaad Festival Orchestra (Menuhin Festival).

Христо Танев, виолончело е възпитаник на Националното музикално училище «Л.Пипков», София и Националната музикална академия «Проф. Панчо Владигеров», София. Сред преподавателите му по виолончело и камерна музика са Константин Попов, Светослав Манолов и Димитър Козев. През 1992 г. Танев завършва магистърската си степен в Juilliard School, Ню Йорк, при световноизвестната Зара Нелсова. Там учи камерна музика при Самюел Роудс от Джулиард квартет, както и при Сиймор Липкин, Лилиан Фукс, Феликс Галимир и Джонатан Фелдман. Получава стипендия като асистент-преподавател в Масачузетския университет за периода 1992-93 г. Христо Танев е свирил с водещите български оркестри и е гостувал на най-престижните фестивали в страната. Концертирал е в Германия, Испания, Русия, САЩ и Турция. Има записи за БНР, БНТ и частни звукозаписни компании. Христо Танев е концертмайстор на Симфоничния оркестър на Българското национално радио и виолончелист в квартет „Димов”.

Следващите концерти на Quarto Quartet са

на 15 май с Yotzov Clarinet Sextet

и 1 юни – Концерт по случай Деня на детето .

Заповядайте!

Сподели в: