Концерт на цигуларя Гидон Кремер

На 16 март 2008 г., от 20:00, в зала „България” ще се състои концертът на цигуларя Гидон Кремер и неговия камерен оркестър „Кремерата Балтика”, в рамките Европейския музикален фестивал.

„Кремер, с неговия нов струнен оркестър, съставен от изключителни млади музиканти от Балтийските страни, са изключителни. Те оживявят всичко, докоснато от техните лъкове …”, пише Лос Анжелис Таймс

Гидон Кремер е роден в Рига (Латвия) през 1947 г. От четиригодишна възраст свири на цигулка. Завършва Московската консерватория в класа на Давид Ойстрах. Победител е на международни конкурси като Кралица Елизабет в Брюксел (1967), конкурса “Паганини” в Генуа и конкурса “Чайковски” в Москва (1970). Концертите му носят световна слава. Кремер постоянно свири с най-добрите световни оркестри и диригенти. Освен  популярните класически произведения, неговият репертоар съдържа и музика на ХХ век. За широката публика, той разкрива облика на съвременни композитори като Алфред Шнитке, Арво Пярт, Гия Канчели, София Губайдулина и др. Многобройните му записи са отличени с международни награди. През 1981 Кремер основава ежегоден фестивал на камерната музика в Локенхауз (Австрия). В периода 1997-1998 е художествен ръководител на фестивала в Гщаат (Швейцария). През 1997 създава Камерен орткестър Кремерата Балтика. Свири на цигулка Гуарнери от 1730 година. Отличен е с Държавна награда на Русия и Латвия, с наградата "Триумф" (2000). През 2003 става Посланик на Добра Воля към ООН.

Кремерата Балтика

Дебютът на камерния оркестър се състои по повод 50 годишнината на Гидон Кремер през февруари 1997 в Рига. Средната възраст на оркестрнатите от Латвия, Естония и Литва е двайсет и пет години. Интензивната концертна дейност на струнния оркестър Кремерата Балтика започва от 1998 година – от Канарските Острови до Северна Америка и включва участия в престижни фестивали в Европа – Осло, Копенхаген, Будапеща, Торино, Милано, Лондон. През 2002 година компактдиск на Гидон Кремер и Кремерата Балтика получава наградата “Грами”.
Оформяйки репертоара на оркестъра, Гидон Кремер съчетава класически и романтични произведения с творби на съвременни автори. 

Сподели в: