Концерт на унгарския джазбенд Bagyi Balazs New Quartet

На 29 юни, 18 ч. в Унгарския културен институт ще се състои концерт на унгарския джазбенд Bagyi Balazs New Quartet.

Балаж Бади е един от най-уважаваните музиканти на унгарската джаз сцена днес. От двадесетгодишна възраст работи със собствени банди и се изявява и на международната сцена. Той създава музика в почти всички жанрове, а неговият уникален мелодичен стил на свирене на барабани създава комплексно музикално изживяване. Музиката на този нов квартет е стъпил на фолклорна база, но звучи като съвременен чисто акустичен джаз, основно базиран върху пост-боп елементи.

Партньори на Балаж Бади в бенда Bágyi Balázs New Quartet са най-добрите представители на младото поколение от Будапеща: саксофонистът Янош Авед, който свири с изключителна енергия, израсналият с класическата музика пианист Дежьо Ола, носител на наградата Junior Prima и Петър Ола, един от най-добрите басисти в Централна Европа. Квартетът свири авторска музика, създадена от ръководителя на бенда Балаж Бади.

В неотдавна излезлия диск "Continuity Jazz Suite" на Bágyi Balázs New Quartet е представен не само джаз, но и влиянието на универсалната музикална история като със специфична последователност се използват елементи от съвременната музика на ХХ век. За бенда особено значение има творчеството на Бела Барток, което и до ден днешен е вдъхновяващ източник за много джаз музиканти и композитори. По случай юбилейната 135-та годишнина от рождението на композитора, в концертната програма на бенда място получават значителен брой рефлексии по Барток, вариации по конкретни негови произведения, съвременни преработки и имровизации на творчеството му.

Янош Авед – саксофони,
Дежьо Ола – пиано,
Петер Ола – контрабас,
Балаж Бади – барабани

Сподели в: