Концерт на Трио „Видас” от Белгия

„Майстори на камерната музика”
С финансовата подкрепа на Брюкселския съвет за музика

Концерт на Трио „Видас” (Белгия)
Филип Ансион, кларинет
Катрин Лебрюн, виолончело
Мая Трайкова, пиано

31 май (петък), зала 9, НДК,
19.00  часа

Програма

Велислав Заимов
ТРИО ЗА КЛАРИНЕТ, ВИОЛОНЧЕЛО И ПИАНО

Фредерик Дебек
ИНТЕРЛЮД
Con moto
Lento
Vivo con moto

М. И. Глинка
ТРИО „ПАТЕТИК”
Allegro moderato
Scherzo – Vivacissimo
Largo
Allegro con spirito

* * *
Фредерик Деврезе
БЕНВЕНУТА
(СЮИТА ЗА КЛАРИНЕТ, ЧЕЛО И ПИАНО)
Dream
Habanera
Valse
Tango

Нино Рота
ТРИО
Allegro
Andante
Allegrissimo

Трио Видас

В триото се срещат музиканти от различна възраст, чувствителност и културна среда. Създадено е през 1981 по инициатива на Филип Ансион. Името на триото идва от „живот“ (на испански), име на надеждата и на бъдещето. Пътят му е белязан от множество турнета и концерти както в Белгия, така и в чужбина.
Поставяйки си за цел да обхванат всички аспекти на камерната музика, музикантите от „Видас” се стремят да пропагандират новата музика и транскрипции на рядко изпълнявани произведения. Много бързо триото получава покани за множество прояви, в които се включват различни изпълнители. Същевременно дейността на триото получава признание и е субсидирана от Френската общност в Брюксел. Следват записи на компактдискове, участия в радио и телевизионни предавания, покани от чужбина… Не закъсняват и положителните отзиви на музикалните критици.
Трио „Видас” има широк репертоар, обхващащ творби от бароковата епоха до наши дни, като обръща специално внимание на класическия и романтичния период и на белгийската музика. Трио „Видас” разширява своя състав, като свири и с други изпълнители според програмата (вокал, цигулка, виолончело, флейта, обой…).

Филип Ансион, кларинет

Роден в Отини, Белгия. Учи кларинет в Кралската консерватория в Брюксел, в класа на чичо си Марсел Ансион. Работи във филхармоничния оркестър на Лиеж, където свири под ръководството на диригенти като Пол Строс, Пиер Бартоломе, Рене Дефосе и участва в турнета в Белгия и в чужбина. Има възможността да се възползва от съветите на големия френски кларинетист Жак Лансло. Филип Ансион работи и с ансамбъл „Рондо“ на Театр дьо ла Моне и участва в създаването на реномирани камерни ансамбли. Изпълнява и записва различни концерти, квинтети и триа (Моцарт, Лансло. Филип Ансион работи и с ансамбъл „Рондо“ на Театр дьо ла Моне и участва в създаването на реномирани камерни ансамбли. Изпълнява и записва различни концерти, квинтети и триа (Моцарт, Покорни, Щамиц, Бетховен, Глинка, Вебер, Брамс…).Участва в много концерти и рецитали в Белгия и в чужбина, по-специално със струнните квартети „Виваче“ и „Данел“. Цялостната му дейност го насочва към това да се ангажира в подкрепа на съвременната музика, сериозна или по-популярна. Той е инициатор на известната музикална проява „Престижът на кларинета“, проведена в Иксел, Белгия, от 1998 до есента на 1999 година.

Катрин Лебрюн, виолончело

Завършва Кралската консерватория в Брюксел през 1996 и получава най-високите степени за виолончело и изпълнение на камерна музика. Наред с това Катрин завършва и Кралската консерватория в Гент. Победител е на конкурса Crédit Communal (сега Axion Classics) и други. Като активен камерен изпълнител виолончелисткаат участства в концерти на струнно трио „Виваче” основа но през 1993 към Музикалната капела „Кралица Елизабет”. Участва също в трио „Видас”, свири в дуо със сестра си цигуларката Емануел. Катрин учи виолончело в музикалните академии в Брюксел (от 1995 ) и Lennik (от 2000). Занимава се активно с педагогическа дейнсот, специализира методика на преподаването на виолончело. За две години Катрин Лебрюн свири в Симфоничния оркестър на Гуаякил в Еквадор, с който гастролира в Южна Америка и САЩ. Завръща се в Белгия отното през 2006.

Мая Трайкова, пиано

Родена в София, започва да учи пиано на седемгодишна възраст и скоро става ученичка на на известната педагожка Люба Евчева. На дванадесетгодишна възраст изнася първия си рецитал. Три години по-късно, Мая Трайкова печели първа награда на Национален конкурс за пианисти в София. След заминаването си в Белгия, пианистката продължава обучението си. Спечелва множество награди, включително става полуфиналист на конкурса „Кралица Елизабет” и победител в Международния конкурс „Бузони”, Италия. Мая Трайкова записва за радио и телевизионни програми в България, Белгия и Германия, реализира компактдискове с камерна музика и изпълнения с оркестър. Като часто от дуо, тя партнира на цигуларката Мария Шейтанова. Педагог и изпълнител, Мая Трайкова също така е официален пианист на Международния конкурс за кларинет в Брюксел и на Dos Hermanas (Севиля – Испания).

Сподели в: