Концерт на традиционна японска музика на група “Йосоро” в София и Варна

Организира Посолството на Япония в Република България.
Под патронажа на президента на Република България Георги Първанов

През 2009 г. се навършват точно 50 години от възстановяване на дипломатическите отношения между Япония и България. По този повод посолството на Япония в България подготвя богата културна програма, чието начало ще бъде поставено с концерт на традиционна японска музика – обичаните от българската публика барабани тайко, шамисен и флейта шинобуе.
Публиката ще има възможност да види изпълнението на група “Йосоро”. Името на бандата идва от моряшкия жаргон и означава “Пълен напред!”. Основана е през 2000 г. от Хасе Микита и Окада Хироюки, за които барабаните тайко са начин на живот. Двамата музиканти не се придържат стриктно към установените стереотипи и създадат свой собствен музикален стил и неповторимо сценично присъствие. Наред с това, изследват и нови музикални хоризонти като композират и свирят заедно с представители и на други жанрове. Не веднъж са свирили на международната сцена – Африка, Европа и Америка. Център на тяхната творческа дейност в Япония е живописната местност Хаконе в префектура Шидзуока, откъдето се разкрива прекрасна гледка едновременно към свещената планина Фуджи и към залива Суруга. Там те композират, свирят и преподават тънкостите на инструмента на всички, които обичат барабани тайко.

На двамата барабанисти по време на концерта ще партнира още Хирохара Такеми, майстор на триструнния инструмент шамисен, който още от 14-годишен започва да печели престижни награди в националните конкурси в Япония. Единствената дама в групата е Ямада Мичико, която усвоява тънкостите на бамбуковата флейта шинобуе от майстор-изпълнител от театър Но, където този инструмент заема особено място. Мичико обича да експериментира – тя свири заедно не само с японски традиционни инструменти като барабани тайко или шамисен, но и с пиано, китара, африканско джембе, индонезийски гамелан и др.

София
3 февруари
(вторник) 2009 г., 19 ч.
Софийска опера и балет

Варна
1 февруари
(неделя) 2009 г., 18 ч.
Зала „Европа” на Фестивален и конгресен център

Сподели в: