Концерт на Теодосий Спасов във ФКЦ-Варна

Днес, 28 февруари 2008 г. от 19 ч. в зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна, Теодосий Спасов ще изнесе концерт от проекта си "Вяра".

Участват Теодосий Спасов – музика, аранжимент, изпълнение на кавал, вокал, мелодика, дудук и тромпет, Пейо Пеев –  гъдулка, Петър Миланов – китара, Румен Тосков – пиано и бас клавишни инструменти, Христо Йоцов – барабани

Проектът „Вяра” („Вяра” е и името на едноименния албум на Теодосий Спасов) е посветен на феномена Вера Кочовска. Представлява една невероятна смес от фолклор и джаз, от ярки музикантски индивидуалности и изрядна ансамбловост, израз на творческо единение във великолепни композиции и изпълнения, които даряват истинска естетическа радост и удовлетворение. Митичното, необозримото, невъзможното, неочакваното се превръща в звукова реалност. И като че ли точно това отличава Теодосий Спасов. Дори в подчертано фолклорните му пиеси неговите неочаквани закачки и музикални ходове изненадват и смайват с богатото си въображение и невероятното прескачане от жанр в жанр. Доставя му удоволствие буквално да жонглира с тях. Доставя му удоволствие и да играе със своя кавал. И въвлича всички в тази игра – и музикантите, и слушателите.
Единствено вярата би могла да обясни динамиката и звученето на моята музика, споделя гениалният музикант.

Теодосий Спасов

Наричат го кавалджията на света. Стилът му е уникален, смес от фолклор и джаз. Роден е на 4 март 1961 г. Завършва Средно музикално училище „Филип Кутев” в Котел и Академията за музикално и танцово изкуство в град Пловдив. Той беше първият, който започна да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всички негови авторски пиеси. Разработва свой собствен, уникален стил на свирене. Неговите изпълнения са необикновен синтез между традиционен фолклор, джаз, класическа музика. В последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал. Свири с фолклорни и джазови състави, с именити български и чужди музиканти, между които Иво Папазов, Георги Янев, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Веселин Николов, Петър Петров, Анатолий Вапиров, „Акустична версия”,  групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Глен Велез, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез. Три години свири в световно известното ирландско музикално-танцово шоу "Riverdance”. През 1995 г. сп. "Нюзуик" го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката "най-доброто от Изтока" е отбелязано: "Спасов създава нов музикален жанр." Освен концертни изяви, Теодосий Спасов участва в записи за филми, театрални спектакли. Носител е на много отличия, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж (1996), "Музикант на годината" (1997 и 2002), статуетката на Аполон Токсофорос, за дългогодишното му ярко присъствие в българския музикален живот и успехите му на световните сцени (2001). Пише музика за документални и игрални филми и театрални постановки. Има издадени над 20 компактдиска със солови изпълнения и с различни музикални формации.

Пейо Пеев

Роден е на 21 септември 1975 г. От дете се занимава с музика. Завършва музикалното училище в Котел със специалност гъдулка и пиано, а по късно и Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Работи с първокласни музиканти, като Иво Папазов и Петър Ралчев. Свири в ирландското шоу “Riverdance” и ансамбъла за народни песни и танци “Филип Кутев”. В момента работи и концертира с оркестъра за народна музика при Българското национално радио.

Петър Миланов

Роден е на 26 май 1977 г. От 6-годишна възраст се занимава с музика. Завършва музикално училище в Широка лъка със специалност тамбура и пиано. Изключително талантлив и много желан като студиен музикант. Често свири и записва на контрабас, китара и бузуки. Смесва техниките на свирене от един инструмент на друг по оригинален начин. В момента работи и концертира с ансамбъл ”Филип Кутев”.

Румен Тосков

Завършва Държавната музикална академия в София. През 2000 г. започва да работи със Симеон Щерев, Людмил Георгиев и Теодосий Спасов. Сътрудничество му с Васил Петров започва през 1993 г. Заедно създават албумите „Другият”, „Моите любими песни”, „Дует”, „Нещо различно”. С проекта „В памет на Гершуин”, представен за първи път на фестивала „Аполония” през 1998 г., гостува на Хаваите и в Япония. А сътрудничеството му с Теодосий Спасов започва в джаз клуба „Аквариум” във Варшава. През 1998 г. заедно с Христо Йоцов и актрисата Бойка Велкова поставят в Народния театър „Иван Вазов” музикалния спектакъл „Пеперуда” (молитва за дъжд). С него гостуват в Холандия, Великобритания, Швейцария, Израел, Македония, а едноименният компактдиск има огромен успех при представянето му в Ню Йорк. През 1999 г. е отличен с наградата „Кристална лира”.

Христо Йоцов

Роден е през 1960 в семейство на музиканти. Завършва Музикално училище и Музикалната академия в класа по ударни инструменти на проф. Добри Палиев. От 1982 г. свири с различни джаз групи в България и Европа. С „Акустична версия” печели двете най-престижни европейски награди за джаз – през 1985 г. в Белгия и през 1986 г. – в Германия. От 1982 до 1989 г. е барабанист и аранжор на бигбенда на Българското радио. От 1989 г. води клас по барабани и вибрафон в Музикалната академия. Свирил е със Симеон Щерев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Томи Смит, Анди Скофийлд, Адам Пиерончик, Ерик Про, Стив Хамилтън, Гарланд, Алексия, Реджи Уоркмън и др. Автор на музика за различни джаз формации, бигбенд, симфонична и филмова музика, концерт за кларнет. От 1995 г. свири предимно в собствени проекти с участието на български и чужди музиканти, за които създава оригинална музика. Концертира в България, Турция и Франция заедно с Йълдъз Ибрахимова, участва в концертно турне във Финландия, Швеция, Югославия с Васил Петров. През 2001 г. заедно с Ерик Прост и Франсоа Гали осъществяват турне във Франция. Носител е на наградата „Златното перо” на „Класик FM” радио през 1998 г. и наградата „Кристална лира” на Съюза на музикалните и танцови дейци в България през 1999 г..

Сподели в: