Концерт на Студентския симфоничен оркестър на НМА

Студентският симфоничен оркестър на НМА "Проф. Панчо Владигеров" ще изнесе концерт в тазгодишния "Европейски музикален фестивал". Под диригентството на маестро Григор Паликаров младите оркестранти ще представят на 22 април програма с музика на Моцарт, Верди, Чилеа, Офенбах и други автори. Солисти ще бъдат талантливите възпитаници на Академията Мила Михова (пиано), Леонора Илиева (сопран) и Анита Огнянова (мецосопран).

Няколко много известни и красиви арии са включени в програмата, а също популярната Баркарола из "Хофманови разкази" от Офенбах, която ще бъде представена в оригиналния вариант като дует за сопран и мецосопран.

Виртуозният Концерт за пиано и оркестър в до мажор от Моцарт, както и блестящите оркестрови увертюри "Така правят всички" от Моцарт, "Крадливата сврака" от Росини и "Прилепът" от Йохан Щраус също са включени в програмата на 22 април. Концертът е от 19:30 ч. в залата на НМА, а входът е свободен. "Европейски музикален фестивал", представен от "Кантус Фирмус" е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2017-та година. 

Студентският симфоничен оркестър е формация, в която свирят голяма част от  студентите от Инструменталния факултет на НМА "Проф. Панчо Владигеров". Практиката на младите инструменталисти в този състав е важна част от тяхното обучение и израстване като професионални музиканти. Ансамбълът изнася редовно концерти с разнообразен репертоар. През годините оркестърът е дирижиран от утвърдени имена в българското диригентско изкуство като Алипи Найденов, Влади Симеонов, акад. Васил Казанджиев и др. В момента постоянен диригент на студентския оркестър е маестро Григор Паликаров, който има богат опит в симфоничния и оперния репертоар.

Вече няколко години поред в "Европейски музикален фестивал" се представят с голям успех различни състави от Националната музикална академия. До сега във фестивала са гостували различни камерни формации (2013 и 2014), духов ансамбъл "Windart" (2015), а през 2016-та година бе представен Студентският струнен оркестър с диригент Райчо Христов. 

Талантливата пианистка Мила Михова, която ще се изяви в концерта на 22 април с музика от Моцарт, е студентка в първи курс в класа на проф. д-р Борислава Танева. Преди това тя завършва с успех НМУ "Л. Пипков" в класа по пиано на Емилия Канева. Мила Михова е лауреат на редица международни и национални конкурси за соло-пиано, камерна музика и съпровод. Посещавала е майсторските класове на проф. Балаш Соколай, проф. Борислава Танева, проф. Людмил Ангелов, проф. Елена Ашкенази, проф. Александър Хинчев, Аглика Генова и Любен Димитров,  проф. Милена Моллова, проф. Леонид Кербел, проф. Виктор Чучков. През 2016 г. е част от "Пиано академия" на о. Порос. "Музиката е много важна част от моя живот. Не мисля, че щях да бъда същия човек, ако не свирех на пиано" – сподели младата пианистка в специално интервю по повод участието си в "Европейски музикален фестивал".

Леонора Илиева проявява своя музикален талант още в детските си години и през 2000-та година постъпва в Детския радиохор на БНР. Като солистка на хора е участвала в много концерти в България, Италия, Швейцария, Испания, Китай, Япония. В настоящия момент е студентка в класа на проф. Мила Дюлгерова. Завършила е майсторски класове при Райна Кабаиванска, Вера Николова и Оливие Дориа. Участвала е в концертни събития на Софийската филхармония, Сливенската филхармония, Софийската опера и др. През 2017 г. тя изпълнява ролята на Графинята в постановка на операта "Сватбата на Фигаро" в НМА (реж. Румен Нейков, дир. Деян Павлов).

Анита Огнянова е завършила НУИ "Проф. В.Стоянов" в Русе, след което продължава обучението си в НМА "Проф. П. Владигеров", където преминава бакалавърската си степен при проф. Илка Попова и доц. д-р Николай Моцов, и обучение по актьорско майсторство при проф. д. изк. Румен Нейков и Огнян Драганов. Участвала е в спектакъла "Процесът Мерилин Монро" в Русе, Стара Загора и София, мюзикъла "Казанова", представен в Русе, и в постановка на камерната опера "Драгонет" от Жак Офенбах с представяне в Стара Загора, Горна Оряховица и Пловдив.  Посещавала е майсторски класове по пеене на проф. Петра Киба, проф. Елена Филипова, проф. Йосиф Герджиков.

Сподели в: