Концерт на Софийската филхармония съвместно със спектакъла "Ла"

На 30 януари актьорът Рашко Младенов и музикантът Константин Цеков съвместно със Софийска филхармония в зала „България“ от 19.00 часа, ще представят една театрална игра, в която двамата ще демонстрират музикалните си умения. Ще предложат на публиката поглед към изкуството на музиката в един по-различен ракурс- философско житейски и емоционално-естетически, чрез изразните средства на театъра.

Текстът е написан от актьора Рашко, а всички музикални движения са на Косьо.

В представлението, се разказва за двама пенсионери, останали сами на този свят и приютени в старческия дом на СМТД (Съюз на музикалните танцови дейци) в България. Двамата живеят от нищожната пенсия на единия, а другият всяка сутрин отива да свири на акордеон пред метрото на „Опълченска”, за да припечелва по някой лев. Ежедневието им минава в спомени от музикалния им живот и с музикални илюстрации при всеки спомен или случка. Това е и разказ за пътя на един музикант и изобщо за човека, занимаващ се с изкуство, от невръстно детство до дълбока старост. Двама души в старчески дом, съхранили любимите си инструменти – значи и вкуса към живота.

„ЛА“ е изцяло авторски спектакъл, гостувал на няколко театрални сцени, сред които „Малък градски театър зад канала“, Русенска опера и др.

Програмата включва следните музикални откъси:

1.Бетовен- Симфония 5
2. Гершуин
3. Етюдиот Бах, Хайдн, Моцарт
4. „Унгарска рапсодия” от Лист 
5. „Болеро” от Равел   

"Едва ли има изкуство с такова разнообразие в жанра, каквото е музиката. Всичко, което излиза от човешкия глас и стотиците музикални инструменти като организирани тонове, е музика. Десетки са и предпочитанията на тези,  които я слушат. Класическа, оперна, фолклор, популярна, джаз и още, и още. А какво би станало,  ако ги смесим? От Бах до Гершуин, от Моцарт до ФСБ. А ако ги смесим и с малко театър! Хм! Вие ще кажете. На нас ни беше много забавно, докато подготвяхме този спектакъл,  и сега търсим с кого да споделим това удоволствие."- казват Косьо и Рашко.

 

Сподели в: