Концерт на симфоничен оркестър на Държавна опера Стара Загора

През 2013 г. Австрийските музикални седмици ще се проведат за 17-и път. В периода от 4 до 19 април ще се състоят повече от 20 концерта в 9 от големите градове на България. Стара Загора традиционно е един от градовете, а Държавна опера Стара Загора – партньор и участник в това културно събитие на годината.

Австрийските музикални седмици са израз на тесните културни връзки между България и Австрия в областта на музиката. В основата на програмата е австрийското музикално творчество – от модерната класика до най-новите произведения на съвременната музика, които се комбинират с известни произведения на класиката и романтиката.

Концертът на Симфоничния оркестър на Старозагорската опера е на 18 април от 19,00 часа. В програмата са включени :

Волфганг Амадеус Моцарт / 1756-1791/
Увертюра Cosi Fan Tutte
Макс Брух / 1838 – 1920/ – Концерт за цигулка № 1 оп. 26
Волфганг Амадеус Моцарт / 1756-1791/
38 симфония в Ре-мажор, KV 504 „ Пражка симфония“

Диригент Диан Чобанов
Диан Чобанов завършва ДМА „ Проф. П.Владигеров“ – София и Университета за музика и сценични изкуства във Виена. Носител е на специалната награда на ІV Международен Австро-унгарски конкурс за диригенти / 1998 /, както и на втората и на специалната награда на конкурса „ Ловро фон Матачич“, Загреб. От 2004 г. е диригент на Софийска филхармония, а от 2007 г. главен диригент на Държавна опера Стара Загора. Чобанов е постоянен гост-диригент на Фестивалния оркестър и на Дохнани оркестър в Будапеща, на Хърватския камерен оркестър / Загреб/ и Хърватската държавна опера, Македонската филхармония / Скопие/ и на Оперно-фолхармоничното дружество Пловдив. През 2009 г. Чобанов прави своя дебют в САЩ с Fort Collins Symphony Orchestra / Colorado/ и прави майсторски клас в Колумбийския университет. През май 2010 г. дебютира с оркестъра на Арена ди Верона.

Солист Йоанна Каменарска – концертмайстор на Хамбургските симфоници
Цигуларката Йоанна Каменарска е родена през 1978 г. в България, учи първо при Йосиф Радионов в родния си град София, а от 1995 г. до 2004 г. при Руджиеро Ричи и Игор Озим в Моцартеума в Залцбург, посещава и майстроски класове на Игор Ойстрах, Леонидас Кавакос, Гьорг Куртаг и др.
Йоанна Каменарска изнася редовно концерти в Европа и Южна Америка. Като солист има успехи с оркестри като Берлинския симфоничен оркестър, Берлинския радиооркестър, Нюрнбергските симфоници, Моцартеум оркестъра на Залцбург, Моцартовия камерен оркстър, както и със симфоничните оркестри на София, Русе и Варна в родината си. Соловия й репертоар обхваща музикалното творчество от Барока до съвременността. Тя работи с диригенти като Пол Гудуин, Денис Ръсел Дейвис и Пиер Булез. Непрекъснато получава покани за участие във фестивали и концертни турнета. В областта на камерната музика Йоанна Каменарска може да бъде чута не само като цигуларка с репертоар от Виенската класика до съвременната музика, но и като барокова цигуларка и виолистка.
Работила е като концертмайстор в редица реномирани състави в Залцбург. В сезон 2007/2008 Йоанна Каменарска работи като концертмайстор на Симфоничен оркестър на Радио Хамбург. В този период тя печелш конкурса за втори концертмайстор на Хамбургските филхармоници и заема това място от 2008 г.
Йоанна Каменарска свири на цигулка Гваданини от 1771 г. предоставена от фондация Donald Kahn-Trust.

Таня Матева, Държавна опера Стара Загора

Сподели в: