Концерт на музикална група “Лот Лориен“в Чешки център – София

На 10 април 2008 г. от 21 ч в Чешки Център (София, ул. Г. “С. Раковски” 100) ще има концерт на “Лот Лориен” – част от поредицата изяви по случай 10-годишнината на групата. Събитието е от цикъла “Оранжев четвъртък в лилав салон”.

“Лот Лориен“изпълнява авторска музика, както и интерпретации на традиционни песни, базиращи се на български, балкански, еврейски, келтски и световен фолклор, прогресив и джаз елементи. От създаването си “Лот Лориен” са имали над 250 концерта и фестивални участия в 19 страни по света, включително Русия, Южна Корея, Финландия, Пакистан, държави от Балканите и Средиземноморието.

Преди 4 години групата участва на най-големия музикален фестивал в Чешката република – “Цветовете на Острава” заедно с Боб Гелдоф, Наташа Атлас и др.

На 7-и април тази година в Гърция излиза в огромен тираж дискът “Balkan Routes“. Той е компилация от 15 песни на групи и изпълнители от балканските страни (Гърция, България, Сърбия, Турция, Албания и Румъния). Компакт дискът представлява първа част от поредица, посветена на различни известни личности от Балканите, които са излезли далеч извън границите на своите страни и са достигнали съвършенство чрез своята работа за приноса си към човечеството.

Първият CD от серията е посветен на сърбина/хърватин Никола Тесла, Пионерът, който с чувствителност на поет е отключил много мистерии на природата. Той има над 700 изобретения, някои от които са в основата на модерния свят: системата за многофазов променлив ток, индуктивните мотори, радиото, телеавтоматиката, безжичния трансфер на енергия, радарите, електрическото запалване и много др.

Българското представяне в този диск е група “Лот Лориен” със специалното участие на Роман Столяр, Нона Йотова, Теодосий Спасов и група Исихия. “Лот Лориен” участва с песента “Стоян си конче изведе”, включена в последния трети албум на групата, който миналата година беше раздаден на евродепутатите в Брюксел по време на кампанията “Не сте сами”. Роман Столяр е зам.-председател на сибирския клон на Съюза на руските композитори и е единственият музикант – участник в диска извън пределите на Балканите.

Другите участници са Желко Йоксимович и Йелена Томашевич (Сърбия), Анемос и Катерина Нитсополу (Гърция), Саня Илич и Балканика (Сърбия), Теодулия и Мадам Пияно (Сърбия), Есат Рука и неговата група (Албания), Василики Папагеоргио и Гундогаркен (Гърция – Турция), Огъгят на Анадола (Турция), Ардит Джебрея (Албания), Палирия (Гърция), Фанфаре Чиокърлия (Румъния) и Билен Илдирир с участието на Нергиз Илдирир (Турция) Музикалният продуцент на компанията Протасис е работил досега в много големи проекти, включително всички песни, които са представяли Гърция на Евровизия от 1974 година досега (между които Елена Папаризу и Анна Виси), за компаниите Sony-BMG, Universal, Minos, EMI и др. Протасис издават и дисковете на гръцката група Анемос.

Откъси от диска могат да бъдат чути в официалната myspace интернет страница http://www.myspace.com/balkanroutes

Сподели в: