Концерт на маестро Давид Хименес в зала „България“

На 27 февруари от 19.00 часа в зала „България”  ученикът на Херберт фон Караян, маестро Давид Хименес отново ще дирижира оркестъра на Софийска филхармония. Преди година под виртуозната му палката  в съпровод на филхармонията  и хор „Светослав Обретенов“, Карерас демонстрира не само изумителен талант, но и музициране от най- висока класа.

Програма:      
Лудвиг ван Бетовен – Увертюра “Кориолан”
Фредерик Шопен – Концерт за пиано и оркестър No 2 фа минор оп.21
Пьотр Илич Чайковски – Симфония No 5  ми минор оп.64
Диригент: ДАВИД ХИМЕНЕС, Испания
Солист: ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ, пиано

Музиката е  средство за комуникация и изразяване, има език и един свят в себе си, и когато влезеш в този свят, ти никога не спираш да откриваш неща.
Чувствам се много добре с опери на Пучини или Верди,  чувствам се като у дома си с тези композитори, и за мен са истинските гении.
А Караян, той е най-голямото ми влияние и този, от когото съм научил най-много като диригент –  споделя маестро  Давид Хименес.

ДАВИД ХИМЕНЕС е роден в Барцелона, започва да учи пиано и композиция в Консерваторията в родния си град. По-късно специализира дирижиране във Висшето училище за музика във Виена при Карл Остерайхер и в Кралската академия за музика в Лондон при сър Колин Дейвис.
След дебюта си с оркестъра на Северногерманското радио в Хановер през 1994 той се изявява с едни от най-прочутите оркестри и солисти в зали като Royal Albert Hall в Лондон, Берлинската филхармония, зала Плейел в Париж,  Konzerthaus във Виена, Suntory Hall в Токио, Carnegie Hall и Avery Fisher Hall в Ню Йорк. Дирижирал е Виенската, Лондонската и Мюнхенската филхармонии, Оркестъра на Париж и оркестъра на Миланската Скала, с участието на солисти от ранга на  Йо Йо Ма и Антонио Менесес.
В момента е главен гост-диригент на Букурещката филхармония и диригент-лауреат на OrquestraSimfònica del Vallès в Барцелона.
Голямо място в неговата активност заема операта. Той се изявява в обширен оперен репертоар  в Миланската Скала, Виенската Щатсопер, Ковънт Гардън, Оперите в Цюрих, Вашингтон и Сидней, Deutsche Oper – Берлин, Theatre du Champs Elysées – Париж, Gran Teatre del Liceu – Барцелона, Teatro Real – Мадрид, в сътрудничество с прочути певци като Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Кири Те Канава, Роберто Аланя, Анжела Георгиу, Брин Терфел и др.
През този сезон му предстоят концерти с  Пражкия Радиосимфоничен оркестър, Московската филхармония, Симфоничния оркестър на Загребското радио, филхармониите в Токио, Шанхай, Букурещ, Барцелона и др. Ще дирижира „Кармен” на Биза в Кадис на тържественото честване на 200-годишнината на първата испанска конституция, заедно със звезди като Карлос Алварес , Аинхоа Артета и Мария-Хозе Монтиел. Той ще съпровожда Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Кири Те Канава, Роберто Аланя на различни турнета в Европа, Азия и САЩ, ще вземе участие и в големите летни музикални фестивали в Пералада и Кап Роиг. Освен това ще бъде в жури на такива престижни конкурси като певческия  Voci Verdiane в Парма  и Reina  Sofia – за композиция в Мадрид.
Давид Хименес има записи, издадени от фирмите Decca, BMG Classics, Koch-Schwann, Erato  и  Discmedi.

Пианиста ЛЮДМИЛ АНГЕЛОВ, който е основател и понастоящем артистичен директор на Международния музикален фестивал в Толедои , е роден във Варна, завършва Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров”. Негови учители са Виктория Спасова, Людмила Стоянова и феноменалният пианист и педагог Константин Станкович. Носител е на награди от конкурсите “Виртуози на клавирната музика”, „Сенигалия“ – Италия, “Фредерик Шопен” – Полша, Международен конкурс Палм Бийч – САЩ, Piano Masters – Монте Карло и World Piano Masters Tour – Франция. Популярен в цяла Европа, САЩ, Южна Америка, Хонг Конг, Корея и Тайван, Людмил Ангелов е изнасял рецитали, концерти c камерна музика и е солирал с всички български и с много реномирани чуждестранни оркестри, под диригентството на музиканти от ранга на Лорънс Фостър, Джеймс де Прист, Жан-Бернар Помие, Maрк Aндре, Фьодор Глушченко, Джордж Пехливанян, Жoзeп Понс, Педро Халфтер, Енрике Гарсия Асeнсио, Руслан Райчев, Михаил Ангелов, Емил Табаков, Георги Димитров, Владимир Гяуров, Росен Миланов и др.
През сезон 1987/1988 той представя в България събраните творби на Шопен за пиано в цикъл от дванадесет рецитала. През 1999 изпълнява с огромен успех Интеграла с музика на Шопен в Мадрид и други градове в Испания. Дебютният му рецитал в Ню Йорк е през 1990 в Линкълн Център. Свирил е също така и в залите на Берлинската филхармония, “Плейел” и “Гаво” в Париж, “Херкулес” в Мюнхен, “Концертгебау” в Амстердам, Операта в Монте Карло, “Брукнерхаус” в Линц, “Аудиторио Насионал” в Мадрид, “Аудитори” в Барселона, “Палау” във Валенсия, концертните зали на Московската и Миланската консерватории, Двореца на музиката в Атина, KBS в Сеул и др.
Людмил Ангелов живее в Испания. Има записи за RСА, Gega new, France Classique, Pentatone, Danacord. Изпълненията му се излъчват от радио и телевизионни канали в България, Франция, Великобритания, Испания, Полша, Унгария, САЩ, Аржентина и Корея. Компактдискът му с Ронда и Вариации на Шопен е награден от Международния Шопенов институт във Варшава с “Grand Prix du Disque Chopin”.
През сезона 2009/2010 пианистът осъществи няколко изключително успешни проекта  – Интеграл от 6 концерта с музика на Шопен в Испания и България, концерти в Белгия, Италия, Франция, Германия, Полша, Сърбия, Словения, Южна Корея и САЩ, както и запис на 5-те клавирни концерта на Панчо Владигеров за английската компания Toccata Classics.
Носител е на наградата „Аполон Токсофорос” на фондация „Аполония” и е член-кореспондент на Кралската академия на изкуствата в Толедо.

От сезон 2011-2012  е почетен професор в Нов български университет.
През май 2013 Людмил Ангелов концертира с успех в Монтевидео (Уругвай) заедно със Симфоничния оркестър на Монтевидео под диригентството на Жозеп Висент. Заедно с известният австрийски квартет „Артис“, пианистът свири с голям успех в залата на „Музикаферайн“, Виена през юни 2013.
През януари 2014 осъществява премиерата на Концерт за пиано, посмъртен опус от Морис Мошковски, в залата на Националната филхармония във Варшава, заедно с Филхармоничния оркестър на Жешов под диригентството на Владимир Кираджиев.

Билети на касата на Софийска филхармония, както и в мрежата на TICKET PLUS- http://ticketplus.bg/search.php?venue=Bulgaria%20Hall

Сподели в: