Концерт на лауреати на Националния конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров” – Шумен 2013

„Сцена на младия музикант”
Концерт на лауреати на
Националния конкурс за пианисти и цигулари
„Панчо Владигеров” – Шумен 2013

Лилия Милчева, цигулка
на рояла – Красимир Тасков

Дилян Тодоров, пиано

3 юни (понеделник), зала 9 на НДК, 19.00 ч.

Програма

Л. ван Бетовен
СОНАТА ЗА ПИАНО ОП. 13 „ПАТЕТИЧНА”
Grave. Allegro di molto e con brio
Adagio cantabile
Rondo. Allegro

П. И. Чайковски

„ДУМКА” ОП. 59

П. Владигеров
„ГОСПОДСКО ХОРО”

изпълнява: Дилян Тодоров – пиано
носител на ПЪРВА награда и на наградата за
"най-добро изпълнение на произведение
от Панчо Владигеров" в трета възрастова група

* * *

Д. Тартини
СОНАТА ЗА ЦИГУЛКА И ПИАНО DIDONE ABBANDONATA
Moderato
Presto non troppo
Largo
Allegro comodo

П. Сарасате
„ЦИГАНСКИ НАПЕВИ”

П. Владигеров
„РОМАНТИЧЕН ВАЛС”
„КОНЦЕРТНО ШИМИ”

изпълнява: Лилия Милчева – цигулка
носител на ПЪРВА награда и на наградата за
„най-добро изпълнение на произведение

Участието на цигуларката в тазгодишния Национален конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров” – Шумен, беше отличено с първа награда и с наградата за „най-добро изпълнение на произведение от Панчо Владигеров” в трета възрастова група, както и с получаването на майсторски лък, предоставен от лютиера Владо Тилев.

Младен Тасков

Завършил със специалност пиано музикалното училище „Гнесина” в Москва през 1982 година. Продължава обучението си в инструменталния факултет на ДМА „П.Владигеров”, в класа по пиано на проф. Дора Лазарова. След завършване на висшето си образование през 1988, редува периоди на педагогическа работа, като асистент в катедрата по пиано на ДМА „П.Владигеров”/1988 – 1990/ и асистент в ДМА „П.Владигеров”, и корепетитор в НМУ „Л.Пипков” /1999-2000/ с работа в чужбина: концертна, преподавателска и корепетиторска дейност в Германия /1990-1998/ и в Буенос Айрес – Аржентина /2000-2001/.
От 2004 е хоноруван асистент по задължително пиано в катедра „Поп и джаз изкуство” в НМА „П.Владигеров” , корепетитор в НБУ, НМУ „Л.Пипков” и СУ „Климент Охридски”.
Участва като пианист при провеждането на майсторските класове на: Милен Начев, Валери Вачев, Татяна Колева, Емануел Сежурне. През сезон 2011/2012 участва в подготовката на спектакли в програмата на Националния театър за опера и балет, Любляна-Словения. Пианистът концертира със солови и камерни програми у нас и в чужбина: Германия, Корея, Аржентина, Италия и Турция. Има записи в БНР, БНТ и Radio Nacional , Buenos Aires-Argentina.
от Панчо Владигеров” в трета възрастова група,
получила и майсторския лък,
предоставен от лютиера Владо Тилев

Дилян Тодоров

Дилян е роден на 15 януари 1997 в Червен бряг. Свири на пиано от седемгодишен, а от 2007 г. учи в НУИ ,,П. Пипков” – Плевен, в класа по пиано на Антоанета Воденичарова.
Многобройни и успешни са участията му в национални и международни конкурси: „Върбан Върбанов” Бургас 2010 /І награда/, национален конкурс за пианисти „Мила Михайлова”, Варна, 2010 / ІІ награда/, национален конкурс „Дико Илиев”, Враца 2011 /І награда/, XVI Международен конкурс за пианисти и композитори „Карл Филч” 2011 /поощрение/, международен конкурс „Франц Шуберт”, Русе 2011 / ІІІ награда/, международен конкурс „Млади виртуози”, София 2012 / ІІІ награда и специалната награда на фондация „Св. Св. Кирил и Методий”/.
Дилян Тодоров е участвал в майсторските класове на: Павлин Нешев /2010/, Дора Делийска /2011/, Пламена Мангова /2011/, проф. Марина Капацинская /2011/, проф. Милена Моллова /2012/, проф. Хенри Зигфридсон /2012/. През 2013 е гостувал като солист на симфоничните оркестри в Плевен и Шумен.
Участието на пианиста в тазгодишния Национален конкурс за пианисти и цигулари "Панчо Владигеров" – Шумен, беше отличено с първа награда и с наградата за „най-добро изпълнение на произведение от Панчо Владигеров” в трета възрастова група.

Лилия Милчева

Лилия е родена на 17 април 1997 в град Кюстендил. Свири на цигулка от 5-годишна възраст. През 2006 година е приета в НМУ „Любомир Пипков” в София, в класа по цигулка на Екатерина Драмалиева, където продължава обучението си.
Първият си самостоятелен концерт изнася на седемгодишна възраст в родния си град, след което започват многобройните й участия в национални и международни конкурси. Лилия е отличавоно с награди, между които на: Международния конкурс „Млади виртуози„ София, 2007 /І награда/, 2009 /ІІІ награда/, Национален конкурс „Панчо Владигеров” Шумен, 2008 /ІІІ награда и наградата „Емил Камиларов”/, Международен конкурс за млади изпълнители „Охридски бисери”, Република Македония, 2010 /специална награда за най-добро изпълнение на Концерт за цигулка от Менделсон/, Международен конкурс за цигулари в Ниш, Република Сърбия, 2011 /І награда/, Международен конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика в Бургас, 2011 /ІІ награда/, Първи конкурс за цигулка на Международния музикален фестивал „Варненско лято”, 2011 /І награда и Специална награда за изпълнение на творба от Й. С. Бах/, Международен конкурс за цигулари „Проф. Недялка Симеонова”, Хасково, 2011 /ІІІ награда/.
Лилия Милчева е била активен участник в майсторските класове на: проф. Минчо Минчев, проф. Фришеншлагер, проф. Кеворк Мардиросян, проф. Стефан Камиларов, Дина Шнайдерман, Светлин Русев, Григорий Фейгин, Мичо Димитров. Гостувала е като солистка на: Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Камерен оркестър „Орфей”- Перник, Камерен оркестър на гр. Упсала – Швеция, Младежки камерен оркестър на гр. Шверте – Германия.

Сподели в: