Концерт на Дулсе Понтеш в НДК

На 11 юли в зала 1 на НДК ще се състои концерт на Дулсе Понтеш. Събитието е организирано от Португалското посолство, М-Тел и Джаз+ и е посветен на Португалското председателство на Европейския съюз (1 юли – 31 декември 2007 г.).

Дулсе Понтеш е една от най-забележителните фадо певици днес и е смятана за наследник на неотразимата Амалия Родригеш.

Фадо е международният музикален символ на Португалия. В превод думата означава съдба, а произходът й е от латински. За португалците фадото е начин на живот.

Родена в Монтижу през 1969 г., Дулсе Понтеш се запознава с фадо традицията още в ранна детска възраст.През 1991 г. тя стига до осма позиция на конкурса Евровизия с песента Lusitana Paixao и така придобива значителна европейска популярност. В България познаваме певицата от пиесата  Cançao do mar (Песен за морето).

Дулсе Понтеш осъществява поредица от успешни дуети с Андреа Бочели,Хосе Карерас, Сезария Евора, Каетано Велозо, Гиоргос Даларас, Мариза Монте и с галисийсия изпълнител на гайда Карлос Нуньес, а с композитора Енио Мориконе Дулсе записва съвместен албум – Focus.

Дулсе Понтеш има магнетично завладяващо присъствие на сцената, а опитът й в танца и театъра й дават допълнителна артистична сила, като я правят неотразима.

Любопитна информация за Дулсе Понтеш

Сподели в: