Концерт на групата “Флорипари”

Задава се седмицата на концертите в Национален дворец на културата. На живите изпълнения на Силви Вартан, Георги Христов и групата "Флорипари" ще се радват меломаните през идната седмица.

Ето и програмата на НДК за дните от 26 октомври до 1 ноември 2009г.:

26 октомври, понеделник
Зала 7 от 18.00 часа – Премиера на книгата на Христофор Тзавелла “Образът на Русия в български народни песни от Мизия, Тракия и Македония” 
Организира Съюз на българските писатели, със съдействието на Националния дворец на културата
Уникалният сборник на нашия известен културолог, фолклорист, поет и историк съдържа 154 народни песни, професионални обяснения от 82 страници с подробности за всяка песен в тематичния показалец. Сведенията и посланието на песента изключително много се улесняват при тяхното цялостно възприемане от 227-те гравюри, които са включени в сборника, съгласно хронологическото развитие на общото песенно съдържание.

Авторът е посветил 50 години на изучаването на българския фолклор. Плод на този труд е и настоящата книга. Нейното съдържание е разпределено в два раздела: "Залезът на Второто българско царство на Балканския полуостров" и "Изгревът на Третото българско царство на Балканския полуостров." В първата част са включени 20 народни песни, от които се получава добра представа за облика на социалния живот, 1393-1878 г., когато нашият народ е бил поробен в рамките на Османската империя. Във втората част са включени 134 народни песни, с които се илюстрира борбата на българския народ против турското робство и мечтата му да възстанови своята държава до Априлското въстание, 1876 г., политиката на Великите сили на Балканския полуостров и причините, принудили Русия да обяви война на Турция, 1877-1878 г.  Кръглата годишнина от войната и Освобождението на България стават повод за излизането на книгата.
В представянето на сборника ще участват акад. Георги Марков, акад. Светлин Русев, проф.д-р Андрей Пантев.
Водещ – Николай Петев.

27 октомври, вторник
Кино Люмиер от 19.00 часа –  „ТЪРСЕТЕ ИДОЛА” – музикална комедия с участието на: Силви Вартан, Шарл Азнавур и Джони Холидей
Представя КИНОМАНИЯ`09
Националният дворец на културата, в партньорство със София Мюзик Ентърпрайсис, организират прожекции на филма по повод предстоящия концерт на  Силви Вартан.
„Търсете идола” включва едни от най-популярните песни на Силви Вартан, сред които и „Тази вечер аз съм хубава”, позната от българските кавър версии на Богдана Карадочева и Дони и Нети
„Търсете идола” е комедия за мъж, принуден от приятелката си да открадне скъпо бижу. За да се спаси от преследвачите си, той скрива бижуто в китара, след което се разколебава и решава да върне откраднатото. Проблемът е, че китарата със скритото бижу се оказва собственост на няколко музиканти…

Мл. клуб от 19.00 часа – “Марихуаната на мама е най-добра” по Дарио Фо.  Режисьор Андрей Аврамов. 

28 октомври, сряда
Зала 1 от 20.00  часа – Концерт на известната рок дама на френската музика СИЛВИ ВАРТАН
Френската звезда ще участва в престижния музикален форум "Мюзик Джем".

Зала 11 /кино “Люмиер”/ от  18 часа –  Концерт на групата “Флорипари” “Кралският двор на Ягелоните. Един ден от живота на придворните” – полска ренесансова и барокова музика и танци 

Ритъм и ехо от танцови стъпки, ренесансови песни и танци, музика за лютня соло, поезия, съчетана с музика, вълнуващи молитви и звуците от тържествена меса в кралската катедрала на Вавел. Изкуство на полския Златен век (ХVІ в.)
Програмата ни отвежда в ХVІ в., в бляскавия кралски двор на династията Ягелони, от който към цяла средновековна Европа струи мъдрост, знание и изкуство. Никъде другаде музите не се чувстват толкова добре, както в кралския замък на хълма Вавел.
Концертът е съпроводен от литературно-музикално повествование за това, как вероятно е изглеждал един ден от живота на кралския двор на последните двама представители на династията Ягелони по следните теми: сутрешна молитва, Corto Danza Scuola, любовни признания, важни събития, кралски бал, вечерен размисъл.
Музиката е на най-големите полски майстори на ренесанса, както и чужди композитори, работили за кралския двор на Ягелоните – Вацлав от Шамотули, Ян от Люблин, Валентинус Бакфарк, Якуб Полак, Джовани Гастолди и др. 
Покани в Полския институт от 12 октомври

Артгалерия НДК от 18.00 часа – Откриване на изложбата
ОТ ЗЕМЯТА КЪМ ВСЕЛЕНАТА”
Астрономическа  асоциация – София кани всички любители  на нощното небе  да изживеят  едно визуално пътешествие сред  необятната красота на Вселената.
Ще бъдат показани над 150 снимки на  космически обекти направени с помощта  на съвременните телескопи на Земята и  в Космоса.

Фоайета зала 1 – полуетаж /запад/,  2 и  3 етажи от 10.00 до 19.00 часа –СПЕЦИАЛИЗИРАНО ТЪРГОВСКО ИЗЛОЖЕНИЕ “КОЖЕНО ЦАРСТВО` Есен 2009 ”
Отново ще можете да си изберете облекла, обувки, чанти и аксесоари от естествена и изкуствена кожа, съобразени с актуалната модна тенденция и  задоволяващи разнообразните вкусове и предпочитания и на  най-взискателните …  До 1 .11. вкл.

Фоайета зала 1 – /ет. 0 и  полуетаж – изток/ от 10.00 до 19.00 часа –  Международно специализирано изложение “АЛЕЯ НА ЗДРАВЕТО”

29 октомври, четвъртък
Зала 1 от 19.00 часа – Шоу спектакъл на Георги Христов
В програмата ще участват един от най-добрите модерни балети в България – Veda Jinior, с който той работи активно вече шест години, детска вокална група Бон-Бон и др.

Разбира се,  вокално-инструменталният му състав "Черно и бяло", който носи името на един от големите му хитове, също ще бъде на сцената. Георги Христов е подготвил изненади за  феновете, сред които са  специално подготвени за концерта нови песни…

Зала 11 от 18.00 часа – Празничен концерт, посветен на Деня на бесарабските българи
Участват: Хор на Духовната семинария – София, Бесарабски фолклорен състав, група “Балканджи” и индивидуални изпълнители
Покани на касите на НДК!
Орг.: Общонародно сдружение”Мати Болгария”,  НДК и Дружество “Родолюбец”

30 октомври, петък
Зала 1 от 18.00 часа – Тържествен концерт, посветен на ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ НАРОДНИ БУДИТЕЛИ
С участието на: Академичен мъжки хор “Гусла”, Младежка филхармония и Младежка хорова капела при НМУ “Л. Пипков”, МФ “Гуслари”, Студентски танцов ансамбъл “Зорница” и индивидуални изпълнители

Зала 10 от 18.00 часа – Издателство “ТИХ-ИВЕЛ” представя поредните томове от Събрани творби на Блага Димитрова – девети и десети

Кино “Люмиер” от 19.30 часа – премиерна прожекция на новия български игрален филм “Раци” на режисьора Иван Черкелов
Копродукция на “Клас Филм” и “Чучков Брадърс”, подкрепена от Националния филмов център към Министерство на културата.
Световната премиера на филма се е състояла на Международния филмов фестивал – Москва, след което е показан в Карлови Вари.
Предстоят фестивални участия в Италия, Индия, САЩ…
Вход с покани!

1 ноември, неделя
Зала 6 от 18.00 часа – Връчване на годишните награди  за върхови постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство “КРИСТАЛНА ЛИРА`2009”

Сподели в: