Концерт на Веско Ешкенази и Оркестъра на Класик ФМ радио

Изявеният наш цигулар Веско Пантелеев – Ешкенази ще представи забележителните музикални цикли "Годишните времена" от Антонио Вивалди и Астор Пиацола в една концертна вечер.

Това ще се случи на 20 май (събота) от 19:30 часа в столичната зала "България". В партньорство с Оркестъра на Класик ФМ радио Веско ще бъде солист и диригент на събитието, което е част от програмата на "Европейски музикален фестивал" 2017. Цигуларят ще изпълни соловата партия на Estaciones Porteñas от Пиацола, а в аналогичния цикъл на Вивалди под ръководството на Веско ще се изявят младите таланти Лора Маркова, Мартин Зайранов, Александар Влатко Иванов (Македония) и Зорница Иларионова.

Слушателите ще могат да съпоставят двете коренно различни версии на една и съща тема. "Музиката е написана с почти три века разлика, но двете произведения се допълват толкова добре, че всеки слушател ще остане вдъхновен след този концерт", споделя Веско Пантелеев – Ешкенази. За младите изпълнители възможността да свирят с големия български музикант е уникален шанс за изява. "Европейски музикален фестивал" е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г. Съорганизатор на форума е Министерството на културата на Р. България.

"Изключително съм трогнат от музиката на Астор Пиацола", споделя именитият цигулар по повод концерта. "Всеки път когато я свиря, това е един празник, понякога е тих празник – само за мен, а понякога е истински бурен празник за цялата публиката", допълва още Веско. Оригиналът на творбата е създаден за танго квинтет, но на концерта ще прозвучи аранжимент за цигулка и струнен оркестър от Леонид Десятников, в който има кратки цитати от музиката на Вивалди.

Програмата ще започне с "Пролет" от Вивалди със солистка Лора Маркова, след което ще продължи с "Лято" от Пиацола и музиката на двамата композитори ще се редува. В следващите части от поредицата на Вивалди ще солират съответно Мартин Зайранов – "Лято", Александар Иванов – "Есен" и Зорница Иларионова – "Зима". Концертът ще завърши с "Пролет" от Астор Пиацола.

Веско Пантелеев – Ешкенази е един от най-успешните български цигулари. Неговата блестяща кариера на солист, камерен музикант и концертмайстор се развива вече над 30 години. Той е изнасял концерти под диригентството на Юри Башмет, Колин Дейвис, Карло Мария Джулини, Курт Мазур, Сейджи Озава, Мстислав Ростропович и др. През декември 1997 г. Веско Пантелеев – Ешкенази прави дебюта си като солист на елитния Концертгебау оркестър Амстердам, а от сезон 1999/2000 става негов концертмайстор. Изявен камерен музикант Веско концертира активно с различни състави, а като дуо с големия пианист Людмил Ангелов свири вече над 20 години. Двамата представиха концертната програма "Танго" в предишното издание на "Европейски музикален фестивал" с изключителен успех и получиха отличието "Музикален проект на годината" за 2016 г.

През 2009 г. Веско Пантелеев – Ешкенази дебютира като диригент в концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио от цикъла "Концертмайсторите".

В началото на март Веско изнесе майсторски клас в рамките на "Европейски музикален фестивал", който премина много успешно. "Обичам да работя с младите хора. Те ми дават енергия и много нови идеи", сподели цигуларят. Всеки един от четиримата млади солисти в програмата притежава ярка индивидуалност и вече има запомнящи се изяви на концертния подиум в България.

Лора Маркова е ученичка от НМУ "Л. Пипков" в София в класа на изявения педагог Благородна Танева. 13-годишната цигуларка е отличена с много награди от национални и международни конкурси.

Мартин Зайранов е роден през 1999 г. Той е възпитаник на Националното училище по изкуства във Варна и паралелно с това е младши студент при проф. Марио Хосен в НБУ. 

Александар Влатко Иванов е роден през 2000 г. в Скопие, в едно от най-старите музикални семейства в Македония. Той започва да учи цигулка на седем години, а в момента е студент във Виенската консерватория "Р. Вагнер" в класа на проф. Игор Петрушевски.

Зорница Иларионова е родена през 1992 г. в гр. Плевен. Завършва с отличие НМУ "Л. Пипков" – София през 2011 г. като ученичка на своята майка – цигулковата педагожка Благородна Танева. В момента е студентка във Висшето училище по музика "Кралица София" в Мадрид (Испания), в класа на именития педагог проф. Захар Брон.

Сподели в: