Концерт на ансамбъл Българе в чест на Васил Левски

На 18 юли 2007 г. от 21 ч. Национален фолклорен ансамбъл “Българе” изнесе празничен концерт пред катедралния храм “Св. Александър Невски” по случай 170-тата годишнина от рождението на Васил Левски.“Българе” изиграха историческия танцов спектакъл “България през вековете” с участието на актьорите Емил Марков и Димитър Селенски в главните роли. Концертът, част от кампанията на фондация “Българе” “Второ Българско Възраждане” се състоя с любезното съдействие на Столична община и кмета на София Бойко Борисов.

Пред препълнения площад от хора майсторите на танца от ансамбъл “Българе” представиха фрагменти от седемте картини, съставляващи спектакъла “България през вековете”. Сюжетът проследява историята на България от създаването на българската държава до следосвобожденския й период през XX в. Това пътешествие във времето се осъществява чрез словата на пророка Вергилий (Димитър Селенски), който предсказва съдбините на България пред невярващите очи на кан Кубрат (Емил Марков)…

Спектакълът “България през вековете” е втори мащабен проект за режисьора, сценарист и хореограф Христо Димитров след “Това е България”. Музиката е на професор Милчо Василев. В спектакъла звучат църковни песнопения и уникални симфонични аранжименти на народни песни, изпълнени от солистката на ансамбъл “Българе” – родопският славей Албена Вескова.

За разлика от първия спектакъл на ансамбъл “Българе” “Това е България”, в “България през вековете” танците не са в центъра на действието . Тук акцентът е поставен върху драматургията, а професионалните танцьори брилянтно влизат в ролята на актьори.

Може би най-вълнуващият момент в спектакъла е картината “Кочо”. В нея клането в Батак е пресъздадено с много динамика и драматизъм. Сцената, в която бунтовникът Кочо Честименски убива жена си, детето си и накрая себе си, за да не попадне никой от тях в ръцете на жестоките турци, не само че не оставя никого равнодушен – зрителите плачат с глас.

След финала на спектакъла двигателят на идеята “Българе” Христо Димитров се обърна към хората, дошли да станат свидетели на това зрелище, като към свои братя и сестри. Той сподели, че изборът на Александър Невски – най-големият християнски храм в България, не е случаен – броени часове преди началото на спектакъла всички от ансамбъл Българе, хванати за ръце, са се помолили на Бог за смелост и кураж да бъдат достойни наследници на Васил Левски, да съхранят неговия дух и да работят за духовния просперитет на България – така както го е правил самият Апостол на свободата. С такива българи, завърши своята реч Христо Димитров, България ще пребъде.

По традиция вечерта завърши с едно кръшно българско хоро, което се изви по продължение на целия площад под светлините на нощна София.

Сподели в: