Концерт "Мотив: Барок"

Вторият концерт “Мотив“ с барокова музика предстои на 22 януари от 19:30ч. в зала №7 на НДК. В него ще вземат участие изпълнители от Япония, Испания, Израел и България.

"Мотив: Барок" ще пренесе публиката в света на старинните инструменти – клавесин, барокова флейта, виола да гамба. Музиката, създавана за тях, е една от най-фините, деликатни и прецизни в историята на музикалното изкуство. Посветили живота си на извайването на барокови мелодии, четиримата млади участници в концерта ще демонстрират изключителна класа и стилово съвършенство.

Освен из родната си Япония, цигуларката Нойури Хазама е концертирала с легенди като Франс Брюген и Вернер Хинк. През 2015г. тя участва в BBC Proms с Оркестъра от епохата на Просвещението, свири в Internationale Händel-Festspiele Göttingen и е поканена на Бароковия фестивал в Лагос.

Испанецът Пабло Соса дел Росарио е в магистърската програма на Хагската консерватория с барокова и съвременна флейта. Той е част от ансамбъла “Голдфинч”, когато печелят втора награда на Международния Бароков Конкурс в долината на Лоара (Франция) и диригентът Уилям Кристи е председател на журито.

Алон Портал (виола да гамба) е роден в Израел. През лятото на 2014г. Алон печели Първа награда на конкурса за камерна музика в Антверпен “AMUZ”. Участвал е на фестивали като Бароковия фестивал в Утрехт, Потсдам Сансуси, фестивала за камерна музика в Ейлат и Баховия фестивал в Дордрехт.

Яна Борисова е получила музикалното си образование в най-престижните консерватории в света – София, Кливланд, Ню Йорк, Амстердам. Успехите й като клавесинист дължи на професионални контакти с някои от най-почитаните музиканти в областта на старинната музика като Жорди Савал, Ема Къркби и Тон Коопман.

Традиционният вече подарък към гостите – чаша вино “Artistique” на винарска изба “Домейн Менада” – ще бъде поднесен по време на предконцертния разговор с музикантите.

Концерти “Мотив” са проект на Модо България и се осъществяват с изключителната подкрепа на Евробет, медийното партньорство на Дневник.бг и в партньорство с Национален Дворец на Културата, Домейн Менада, Институт Сервантес и FunBook.

На снимката: Алон Портал

Сподели в: